Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Euro je drugi dan zaredom pao u odnosu na dolar

Euro je danas drugi dan zaredom nastavio padati u odnosu na dolar nakon što je predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde izjavila da nema potrebe za značajnijim pooštravanjem monetarne politike u eurozoni.

Jedinstvena valuta 19-članog monetarnog bloka oslabila je na početku današnjeg trgovanja za dodatnih 0,3 posto na više od 1,14 eura za dolar, prenosi Reuters.

Euro je prošlog tjedna zabilježio svoj najbolji tjedni rezultat od ožujka 2020., nakon što su neki dužnosnici ECB-a “otvorili vrata” povećanju referentne kamatne stope u 2022. i naznačili da će sastanak 10. ožujka biti ključan za odlučivanje kojom brzinom će središnja banka banka je završila svoj dugogodišnji program otkupa obveznica.

No, Lagarde je jučer izrazila znatno oprezniji stav, navodeći kako je malo vjerojatno da će se visoka inflacija nastaviti, što je jedinstvenu valutu gurnulo nizbrdo.

Dok valutna tržišta procjenjuju da će kumulativno povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi dosegnuti čak 134 bazna poena do kraja 2022. godine, analitičari predviđaju da će ključno povećanje kamatne stope ECB-a u istom razdoblju iznositi 50 baznih poena.

Međutim, kratkoročni izgledi naginju se u korist jedinstvene valute, budući da je široko praćena razlika prinosa na obveznice između američkih i njemačkih 10-godišnjih dužničkih vrijednosnih papira pala na oko 170 baznih bodova krajem siječnja, sa 194 bazna boda u travnju prošle godine.

Indeks dolara, koji prati vrijednost američke valute u odnosu na glavne konkurente, porastao je 0,3 posto na 95,67 bodova.

Bitcoin i australski dolar danas su također porasli zbog rasta burze u Europi, iako je jačanje australske valute prigušeno jer je na azijskim burzama zavladalo oprezno investicijsko raspoloženje.

Bitcoin je iznad svog 50-dnevnog prosjeka, trgujući po 44.000 dolara po prvi put u gotovo mjesec dana, a Azija je dobila 17 posto na vrijednosti u posljednja četiri trgovačka sesija.

Izvor: agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno