Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

SEC tuži Binance i Coinbase

Kriptovalute je potresla vijest da je američki regulator (SEC) podnio tužbu protiv najveće svjetske burze kriptovaluta Binance i njezinog izvršnog direktora Changpeng Zhaoa (CZ) na saveznom sudu u Washingtonu.

Ukupno je navedeno trinaest kršenja zakona, a optužbe se uglavnom odnose na nezakonito rukovanje sredstvima Binanceovih klijenata.  Navodi se i obmanjivanje ulagača i SEC-a (Binance je navodno pokušao izbjeći američki zakon s nereguliranim tvrtkama), kršenje Zakona o vrijednosnim papirima i umjetno napuhivanje vrijednosti. Binance je imao najgori dan od studenog s padom od gotovo deset posto u ponedjeljak. U utorak se cijena stabilizirala na oko 280 dolara.

CZ je oštro odbacio sve optužbe i rekao da se radi o napadu na cijelu kripto industriju. SEC je ove godine već stao na prste mnogim sličnim tvrtkama (Kraken, Genesis, Gemini Trust…). U utorak je podnio i tužbu protiv najveće američke mjenjačnice kriptovaluta coinbase (tvrdeći da već posluje kao neregistrirani broker). Međutim, vrijednosti kriptovaluta ove su godine naglo porasle sve do sredine proljeća. S 31.000 dolara sredinom travnja cijena bitcoina bila je gotovo dvostruko viša nego na početku godine.

Već prošli mjesec bitcoin je krenuo prema dolje (pad od osam posto – najgori mjesec od studenog). U ponedjeljak je cijena BTC-a pala ispod 25.500 dolara, najniže od ožujka. Ukupna vrijednost kriptovaluta pala je za više od 50 milijardi dolara, pala ispod 1,1 bilijuna dolara, nakon vijesti da SEC tuži Binance.

Izvor: seebiz

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno