Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Što je kriptovaluta? SAD zakonodavstvo odmjerava između 2 odgovora

Zakonodavstvo SAD bi moglo proglasiti Bitcoin i Ether robom, isključujući regulaciju Komisije za vrijednosne papire i burzu SAD-a (SEC).
Kriptovaluta uglavnom djeluje u okruženju “Divljeg zapada” otkako je Bitcoin stvoren 2009. godine, bez gotovo ikakve regulacije svoje ponude i aktivnosti. To bi se uskoro moglo promijeniti.

Utjecajni senatori predlažu zakone koji bi Bitcoin i Ether klasificirali kao robu i stoga podlegli regulaciji Komisije za trgovinu ročnicama robe SAD-a (CFTC). Ovo bi promijenilo svijet kriptovalute na dva načina: prelazak s neregulacije na neku regulaciju i okončanje rasprave o tome treba li ta imovina biti regulirana kao vrijednosni papiri, umjesto kao roba, piše Inc.

Najneposredniji učinak za tvrtke koje se bave kriptovalutama bili bi dodatni troškovi i rizici. Regulacija bi dovela do povećanih troškova zbog zapošljavanja i drugih napora povezanih s usklađenošću, objašnjava Ken Joseph, izvršni direktor usklađenosti financijskih usluga i regulative u konzultantskoj tvrtki Kroll i bivši pomoćnik direktora u američkoj Komisiji za vrijednosne papire i burzu.

Sa strane rizika, “povećavate rizik od nepoštivanja propisa, radnji provedbe, istraga i pregleda… Izlažete se riziku da će, ako prekršite ta pravila, doći do posljedica“, kaže Joseph. Dodao je, međutim, da će koristi ipak biti veće od troškova. “Industrija je tražila određenu razinu izvjesnosti, više predvidljivosti u pogledu pravila ili propisa koji se primjenjuju.

Industrija kriptovaluta imala bi koristi od regulacije

Industrija kriptovaluta vjerojatno bi imala koristi od regulacije zbog onoga što bi učinila za investitore, budući da regulacija “zapravo pruža određeno povjerenje ulagača, određeno povjerenje sudionika na tržištu“, kaže Joseph. “Također pruža određenu transparentnost i mislim da služi ukupnom povećanju i pružanju razine sigurnosti,da postoje operateri u prostoru koji su u skladu s nečim.

Prijelaz bi mogao predstavljati manji izazov za veće kripto tvrtke, prema Jennifer Connors, partneru za financijsku regulativu i provedbu u Baker McKenzie. “Manji igrači u kripto ekosustavu mogu doživjeti određeni kulturološki šok u vezi s preuzimanjem reguliranog statusa, ali veće tvrtke su vjerojatno spremne za upravljanje, čim shvate koja su pravila“, kaže Connors.

Klasifikacija ovih kriptovaluta kao robe i njihovo stavljanje pod CFTC je potez za koji je industrija kriptovaluta lobirala, preferirajući taj put do regulacije u odnosu na mogućnost da se kriptovaluta proglasi vrijednosnim papirom, što bi je podvrgnulo regulaciji SEC-a.

Tvrtke kao što su Coinbase, FTX i Ripple potrošile su milijune dolara tijekom prošle godine lobirajući kod Kongresa da stvori novu kategoriju za digitalnu robu i osnaži CFTC da je regulira“, izvijestio je Wall Street Journal, naglašavajući da je “agencija upošljava oko jedne šestine osoblja SEC-a, a njegova pravila industrija smatra lakšim za poštivanje nego zakone o vrijednosnim papirima.”

Međutim, Joseph je ustvrdio da bi propisi pod bilo kojom agencijom vjerojatno bili jednako strogi: “Kao bivši regulator, pretpostavio bih da ako biste pitali CFTC-ovu osobu za provedbu ili ispitivanje jesu li manje strogi od SEC-a, mislim da ne biste dobili potvrdan odgovor.

U međuvremenu, Connors smatra da će regulatorni nadzor vjerojatno biti zajednički: “Sumnjao bih da će CFTC završiti kao jedini regulator; umjesto toga, očekivao bih ishod u kojem SEC i CFTC dijele nadležnost.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno