Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Stroža kapitalizacija banaka povezanih s kriptotržištem

Europska Unija se odlučila uvesti stroži paket promjena zakona bankama povezanim s kriptotržištem. Jedna od obveza je i dokapitalizacija banaka, kako bi bile otpornije na gubitke.

Europski parlament usvojio je međustranačke kompromise. Oni definiraju bankama da drže više kapitala. Cilj je zaštita od potencijalnih gubitaka s kriptotržištem. Također, ovo je jedan od obrambenih sustava za potencijalne tržišne šokove. Banke su u obvezi izvjestiti imaju li u portfolio-u kriptovalute. Ukoliko imaju, u obvezi su držati euro vlastitog kapitala za svaki euro koji drže u kriptovaluti.

Jedan amandman navodi da bi banke morale primijeniti ponder rizika od 1,250% kapitala na izloženosti kriptoimovini. S ovim mogu pokriti potpuni gubitak njihove vrijednosti.

Nisu bolje prošli ni „bankari u sjeni“

Amandmani također uvode definiciju “bankarstva u sjeni”, sektora osiguravatelja, hedge fondova i investicijskih fondova koji čine otprilike polovicu svjetskog financijskog sustava i obično su manje regulirani od banaka.

Kako bi navedena pravila postala zakon, potrebno je odobrenje Europskog parlamenta i ministara financija EU-a. Ovo je tek početak regulative. Europska komisija će u svibnju objaviti nacrt zakona koji podupire digitalni euro te će iznijeti svoju strategiju o virtualnim svjetovima, navodi Hrvatski Bitcoin Portal.

Europska središnja banka još treba odlučiti hoće li izdati digitalnu valutu središnje banke (CBDC). Komisija bi trebala naznačiti potrebu za novim zakonima kako bi se digitalni euro potvrdio kao zakonsko sredstvo plaćanja. Osim navedenoga trebaju definirati pravila protiv pranja novca.

Na parlamentu i vladama EU-a je da razmotre nijanse oko slučajeva korištenja digitalnog eura i tehnologije koja će se koristiti.

Mairead McGuinness, povjerenica Europske unije za financijske usluge

Amandman zahtijeva od izvršne Europske komisije da do lipnja 2023. objavi izvješće u kojem se analizira mogućnost uvođenja bonitetnih ograničenja za izloženost banaka u sjeni.

Izmjene također zahtijevaju da politike nagrađivanja u bankama budu usklađene s njihovim tranzicijskim planovima. Neophodno je rješavanje ekoloških, društvenih i upravljačkih rizika (ESG) tijekom kratkoročnog, srednjoročnog i dugoročnog razdoblja.

https://financa.ba/blog/2023/01/20/esg-znate-li-sto-je-i-kako-ce-promjeniti-buducnost-vaseg-biznisa/

Također je u planu i posebna Inicijativa o virtualnim svjetovima koja je planirana za 3. svibnja ove godine. Predvodit će je povjerenica EU-a za konkurenciju i digitalna pitanja Margrethe Vestager. Vjerojatno neće predlagati nove zakone, već će se razmatrati mogućnost Meta prodora velikih tvrtki u virtualne svjetove i njihov utjecaj na konkurenciju.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno