Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Tko bi mogao prvi smanjiti kamatne stope i kada? FED ili ECB?

Nakon što je protekli tjedan Europska centralna banka (ECB) smanjila svoju godišnju prognozu rasta inflacije sa 2,7 posto na 2,3 posto, ponovo je pokrenuta tema o eventualnom smanjenju referentnih kamatnih stopa centralnih banaka. Podsjećamo, protekle dvije godine znatno su povećane referentne kamatne stope kao mjera održavanja stupnja inflacije pod kontrolom.

Iako je predsjednik američke centralne banke SAD-a Jerome Powell izjavio protekli tjedan kako se smanjenje kamatnih stopa ne očekuje sve dok ne bude izvjesno da se inflacija održivo kreće ka 2 posto, veliki broj svjetskih centralnih banaka je pokazao trend blagog usporavanja inflacije.

Dosadašnja praksa je pokazala da je SAD uvijek bila ta koja je prva povećavala kamatne stope, ali i obrnuto. Ipak, SAD se suočava s jednim nesvakidašnjim događajem, a to su izbori. Te bi oni mogli odložiti odluku o smanjenju kamatne stope. Kada gledamo povijesno, SAD je 2011. godine prva ušla u ekskluzivnu fiskalnu politiku. Tada je Europa u tome kasnila. U ovom trenutku ne znamo hoće li se navedeni trend nastaviti, obzirom da predsjedničke izbore u SAD.

ECB diktira kamatne stope u Bosni i Hercegovini

S druge strane za Bosnu I Hercegovinu je puno bitnije kakvu će odluku donijeti Europska centralna banka. Referentna kamatna stopa ima direktan utjecaj na našu monetarnu politiku. Direktno utiče na vrijednost kapitala na našem tržištu. ECB je do sada bila poprilično konzervativna. Uvijek se čekao posljednji trenutak da se povuče neki potez. Bilo da je zaoštravanje ili labavljenje politike.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva izjavila je početkom veljače na Svjetskom samitu vlada u Dubaiju da očekuje smanjenje kamatnih stopa u drugoj polovini 2024. Godine. Jedan od argumenata je činjenica da je inflacija u padu posljednjih godinu dana.

Referentne kamatne stope su i dalje jako visoke. Trenutno su na razini oko 4 posto. Čak i da se smanje na 3,5 posto, mislim da će financijski sektor i dalje biti obazriv. Opće je poznato da cijena kapitala prati kretanje na tržištu kada ide na gore. Ipak, kada treba ići na niže nekako kasni za referentnim kretanjima.

Ne treba zaboraviti da je u SAD prema zadnjem izvješću opet došlo do rasta proizvođačkih cijena u SAD-u. Naime, ovo (uz rast zaposlenosti) smanjuje izglede da će se američka centralna banka odlučiti smanjivati kamatne stope u lipnju.

Ukoliko uzmemo sve faktore koji trenutno određuju tržište, izgledi da će FED u lipnju smanjiti kamatne stope, nisu baš veliki. Stoga, na potezu je ECB, vjerojatno je došlo vrijeme da promjenu svoju konzervativnu politiku i oni ovaj put – povuku pr(a)vi potez.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno