Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Velika Britanija: 6 milijardi dolara za provedbu graničnih procedura

Britanska vlada procjenjuje da će, nakon brojnih odgoda, morati potrošiti najmanje 6 milijardi dolara na provedbu graničnih procedura nakon Brexita, objavio je parlamentarni odbor za financije u ponedjeljak.

Britanci su izlazak iz EU-a izglasali 2016. Ali tek su ove godine donesena nova pravila o graničnim kontrolama kako bi opskrbni lanci funkcionirali.

Prva faza koja podrazumijeva uvođenje dodatnih certifikata stupila je na snagu 31. siječnja. Druga je počela 30. travnja uvođenjem fizičkih kontrola u lukama. Treća, koja uključuje deklaracije o sigurnosti, predviđena je za 31. kolovoza.

Odbor navodi da je vlada procijenila kako će joj trebati 6 milijardi dolara za 13 glavnih mjera. Koje bi trebale omogućiti protok roba preko granice i za unapređenje provedbe tih mjera u budućnosti, piše HRT.

Vlada je pet put odgađala primjenu punih graničnih kontrola od isteka prijelaznog razdoblja za izlazak iz Unije 31. prosinca 2020.

To je izazvalo nesigurnost poslovne zajednice, dodatke troškove vladi i lukama te povećalo rizike za biosigurnost u Britaniji, naveo je odbor.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno