Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Zbog potencijalne ljetne potražnje rast cijena nafte iznad 80 dolara

Cijene nafte prekoračile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima 80 dolara. Razlog je da su među ulagačima prevagnule procjene o snažnoj ljetnoj potražnji. Ovo je potisnulo u drugi plan jači dolar i opreznije špekulacije o sniženju kamatnih stopa u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 53 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošlog tjedna i iznosila je 80,15 dolara. U gotovo istom iznosu barel je poskupio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 76,10 dolara.

Raspoloženje na naftnim tržištima prigušio je na kraju prošlog tjedna ubrzani tempo zapošljavanja u SAD-u. Prema podacima ministarstva rada za svibanj, potaknuvši iznova nagađanja da bi centralna banka (FED) mogla odgoditi zbog snižavanje troškova zaduživanja kako bi spriječila opetovano jačanje inflacije.

Dolar je u takvom okruženju ojačao. U ponedjeljak poticaj mu je bila i objava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da će zbog loših rezultata na izborima za Europski parlament raspisati prijevremene parlamentarne izbore.

Cijene su (u ponedjeljak) počele rasti kada su se u SAD-u probudili i započeli novi radni tjedan. Ulagače na drugoj strani Atlantika očito ne brinu slabi euro i posljedično jači dolar zbog raspirivanja prijevremenih izbora u Francuskoj.

Tamas Varga iz PVM-a

Jači dolar koči potražnju za naftom budući da nagriza kupovnu moć ulagača s drugim valutama.

Analitičari američke investicijske banke Goldman Sachs očekuju pak solidnu potražnju u ljetnoj sezoni putovanja. Procjenjuje se da će se pojaviti manjak na tržištu od 1,3 milijuna barela dnevno u trećem tromjesečju.

Oporavak tržišta nafte pred kraj 2025.

Bliži se ljetna sezona vožnje i postupno prevladava uvjerenje da će potražnja biti snažna i da će znatno smanjiti zalihe, objašnjava Varga.

Analitičari su se tako približili stajalištu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika koji u očekivanju oporavka potražnje planiraju povećati opskrbu pred kraj godine i u 2025. U skladu s planom objavljenim pretprošlog vikenda. Njihova odluka bila je uteg cijenama u prvoj polovini prošlog tjedna, navodi HRT. Stoga su saudijski i ruski dužnosnici naglasili da po potrebi mogu i prilagoditi odluku.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 56 centi, na 80,37 dolara.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno