Financa
Digitalni poslovni portal

10 značajki iPhonea za koje vjerojatno niste znali

Appleov pametni telefon nudi jako veliki broj značajki. Moguće je kako su vam bar neke od njih promakle, a mogle bi vam biti korisne.

U nastavku deset manje poznatih značajki za iPhone koje će vam vjerojatno biti praktične i korisne.

1. Skenirajte tekst

Uređaji s izdanjem iOS 15 imaju ugrađen alat za skeniranje teksta. Zadržite pritisak na polju teksta, kao kad ga želite kopirati i zalijepiti.

Pojavit će se dugme Scan Text (s tim tekstom ili sličicom koja izgleda kao list papira sa zagradama). Kucnite ga.

Umjesto tipkovnice otvorit će se tražilo kamere. Usmjerite je na dokument koji želite skenirati i pratite upute.

2. Primajte pozive i SMS-ove na drugim Appleovim uređajima

 • Kucnite Settings.
 • Kucnite Phone (ili Messages).
 • Kucnite Allow calls on other devices (ili Text Message Forwarding).
 • Uključite uređaje na kojima želite primati i slati pozive i poruke.

3. Prebacite adresnu traku u Safariju na vrh zaslona

Adresna traka u Appleovom web pregledniku prebačena je na dno zaslona u sklopu zadnjih nadogradnji iOS-a za iPhone i iPad. Ako vam se to ne sviđa možete je vratiti tamo gdje je bila prije.

Otvorite Safari na iPhoneu, kucnite dugme Aa na adresnoj traci. Pojavit će se izbornik. U njemu odaberite opciju Show Top Address Bar.

4. Pratite iPhone i kad je isključen

Snalažljiv lopov isključit će vaš iPhone čim vam ga ukrade kako ga ne biste mogli pratiti pomoću značajke Find My. No, u Appleu su tome doskočili tako što su u izdanje iOS 15 dodali mogućnost praćenja iPhonea i kad je isključen, vraćen na tvorničke postavke ili mu je baterija prazna.

Otvorite redom Settings, Apple ID, Find My i Find My iPhone. Sve dok je značajka Find My Network uključena moći ćete naći iPhone i kad uređaj nije uključen.

Poželite li provjeriti radi li značajka, pritisnite zajedno tipku za uključivanje i tipku za regulaciju zvuka. Trebala bi se pojaviti značajka iPhone Findable After Power Off.

5. Postavite samouništavanje

U vašem iPhoneu postoji značajka koja će obrisati sve podatke nakon 10 pogrešno unešenih lozinki. Evo kako ju uključiti:

 • Kucnite Settings.
 • Skrolajte do Touch ID & Passcode.
 • Unesite svoju lozinku.
 • Uključite sklopku uz Erase data setting.

6. Prijevod teksta

Umjesto zasebne aplikacije Translate možete označiti bilo koji dio teksta na iPhoneu kako biste ga preveli. Pri označavanju bi se trebali pojaviti uobičajeni alati za uređivanje.

Kucnete li strelicu na desnoj strani, trebala bi se pojaviti značajka Translate. Na dnu prozora će se pojaviti prozor kojeg možete podići prema gore, a u kojem su označeni tekst i prijevod.

Na raspolaganju su francuski, kineski, korejski, španjolski i drugi jezici. Možete također i slušati prijevod, zamijeniti označenu riječ prijevodom i kopirati prijevod.

7. Omogućite nekome pristup podacima s iClouda u slučaju vaše smrti

Vaše fotografije, poruke, bilješke, lozinke i drugi važni podaci ne moraju ostati zaključani zauvijek ako vam se nešto dogodi. S izdanjem iOS 15 došla je značajka Legacy Contact, pomoću koje možete odabrati kontakte koji će moći pristupiti vašim podacima kad vas više neće biti.

Otvorite Settings, kucnite svoje ime, odaberite Password & Security pa Legacy Contact. Zatim dva puta kucnite Add Legacy Contact, unesite što uređaj traži od vas i odaberite nekoga među vašim kontaktima.

Apple će generirati pristupni ključ pomoću kojeg će ta osoba moći doći do vaših podataka.

8. Promijenite veličinu teksta u pojedinim aplikacijama

Dosad je bilo moguće mijenjati veličinu fonta na razini cijelog operativnog sustava. U iOS-u 15 to je moguće i za pojedine aplikacije.

Otvorite aplikaciju Settings, pa Control Center. Skrolajte do Text Size. Kucnite zeleni znak za plus.

Idući put kad otvorite aplikaciju u kojoj želite mijenjati veličinu prikaza teksta otvorite Control Center i kucnite dugme Text Size. Odredite veličinu teksta pomoću klizača na lijevoj strani.

9. Koristite FaceTime za razgovore s korisnicima Androida i Windowsa

FaceTime više nije dostupan samo Appleovim uređajima već ga je moguće koristiti i na pametnim telefonima s operativnim sustavom Android, kao i računalima s Windowsima.

Najjednostavnije ćete to postići ako otvorite FaceTime i kucnete Create Link u gornjem lijevom kutu zaslona. Potom unesite naziv pod Add Name i odaberite kako ćete podijeliti poveznicu.

Primatelj će moći koristiti FaceTime putem web preglednika. Morat će unijeti svoje ime, kucnuti Continue i pričekati da ga pustite u razgovor.

10. Isključite ograničenje veličine aplikacija pri preuzimanju

Appleovi uređaji imaju postavljeno ograničenje koliko velike aplikacije možete preuzeti koristeći mobilni internet. Evo kako možete ukloniti to ograničenje:

 • Otvorite Settings.
 • Kucnite iTunes & App Store.
 • Kucnite App Downloads.
 • Isključite ograničenje.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije