Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

4 neuobičajena načina da svom mozgu date više fokusa i energije

Naši mobilni uređaji učinili su život mnogo ugodnijim. Ali ako smo doista iskreni prema sebi, to je također učinilo život izazovnijim na načine koje nismo mogli zamisliti.

Studije su potvrdile da ostajanje povezanima 24/7 s našim pametnim telefonima uzrokuje pretjeranu stimulaciju našeg mozga. Vjerojatno ste se probudili ujutro i prvo što ste učinili bilo je posegnuti za pametnim telefonom kako biste provjerili svoje obavijesti.

Ova stalna potraga za povezanošću tijekom dana zapravo uzrokuje da naš mozak gubi mentalni fokus. Jeste li se ikada probudili nakon sedam sati zatvorenih očiju i još uvijek se osjećate umorno i omamljeno? Najvjerojatnije je to zato što vam je mozak samo … ispražnjen.

Međutim, postoje dobre vijesti. Stručnjaci imaju mnoštvo preporuka kako pomoći mozgu da se odmori i obnovi, piše INC.

1. Cijenite svoje vrijeme odmora

Vašem mozgu potreban je odmor tijekom vaše užurbane rutine.  Pauza znači smirivanje mozga aktivnostima koje mogu trajati samo 5 do 10 minuta. Na primjer:

  • Vježbajte svjesnu meditaciju.
  • Slušajte glazbu
  • Pogledajte umjetničko djelo.
  • Pogledajte YouTube isječak svog omiljenog komičara kako biste se nasmijali.
  • Vodite pozitivne razgovore s prijateljima
  • Istuširajte se vrućom vodom.
  • Otiđite u kratku šetnju prirodom.
  • Odrijemajte

2. Dajte svojoj tehnologiji pauzu

Patite li od straha od propuštanja? Znate, onaj neugodan i ponekad sveobuhvatan osjećaj da propuštate ono što vaši vršnjaci, prijatelji i veze možda dijele ili komentiraju? Ako se uhvatite da provjeravate društvene mreže poput živčanog trzaja kako se ne biste osjećali izvan petlje događaja, vjerojatno patite od tog straha i trebali biste malo ostaviti na miru svoju tehnologiju.

3. Isprobajte digitalnu detoksikaciju

U ekstremnim slučajevima, program digitalne detoksikacije može biti rješenje za razbijanje vaše ovisnosti o tehnologiji. Jedan 30-dnevni Tech Detox program, može biti najteža stvar koju ćete ikada učiniti. Ali kasnije ćete biti zahvalni. Ovdje je opis 10., 11. i 12. dana vaše digitalne detoksikacije.

Dan 10. Suzdržite se od korištenja tehnologije u automobilu, osim kada vam je potrebna GPS pomoć.
Dan 11. Suzdržite se od korištenja dok čekate da nešto počne, poput filma, predstave, koncerta ili društvene interakcije.
Dan 12. Suzdržite se od korištenja tehologije tijekom događaja – na primjer, na koncertima, u kazalištu ili na dječjim recitalima.

4. Promijenite ritual odlaska na spavanje

Anketa SAD Nacionalne zaklade za spavanje (NSF) pokazala je da 95 posto Amerikanaca koristi tehnologiju u zadnjih sat vremena prije gašenja svjetla. Naši mozgovi plaćaju cijenu ovih kasnonoćnih tehnoloških fešti. Važno je naučiti koje aktivnosti za smirenje mozga vama osobno smatraju opuštajućim i ugodnim, a koje uzrokuju njegovu pretjeranu aktivnost.

Isprobajte ove savjete za digitalni ritual opuštanja svake večeri:

  • Isključite se jedan do dva sata prije spavanja kako biste svom mozgu dali priliku da se opusti i pripremi za spavanje.
  • Zamijenite tehnologiju ​​neprocjenjivim vremenom koje uključuje čitanje, pisanje, molitvu ili meditaciju.
  • Čitajte tiskane primjerke svoje omiljene knjige, po mogućnosti onu u kojoj tema i stil pisanja manje zahtijevni.
  • Neke će vas televizijske emisije opuštati, a druge aktivirati, stoga dobro procijenite.
  • Isprobajte križaljku, ako djeluje smirujuće.
  • Držite sve digitalne uređaje u nekom drugom dijelu kuće, ne u spavaćoj sobi.
  • Koristite budilicu radije nego pametni telefon kao uređaj za buđenje.

Nadajmo se da korištenjem ovih savjeta i donošenjem boljih odluka možete resetirati svoj pretjerano stimulirani mozak danas, kako biste sutra imali bolji fokus i više snage mozga.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno