Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Platformi Booking kazna od 413 milijuna eura

Španjolski nadzornik tržišnog natjecanja CNMC naložio je platformi za online rezervaciju smještaja Booking da plati kaznu od 413 milijuna eura. Kaznu mora platiti zbog iskorištavanja svoje dominantne pozicije na tržištu u proteklih pet godina.

Riječ je o najvišoj kazni koju je ikada izdao CNMC, prenosi Seebiz.

Poslovna praksa platforme Booking nanijela je štetu hotelima u Španjolskoj i drugim online pružateljima usluga koji se natječu s ovom platformom. Njihovi uvjeti poslovanja stvaraju nepravednu neravnotežu u poslovnim odnosima s hotelima u Španjolskoj.” NApisao je tako CNMC napisao u priopćenju za javnost,

Prema nalazima nadzornika tržišnog natjecanja, boljim pozicioniranjem hotela s više rezervacija na platformi Booking.com drugim ponuđačima onemogućen je ulazak na tržište ili širenje.

Tržišni udio Bookinga u Španjolskoj, drugoj najposjećenijoj zemlji na svijetu, u promatranom je razdoblju iznosio između 70 i 90 posto.

U svibnju ove godine Europska komisija uvrstila je Booking na popis digitalnih tvrtki za koje vrijede posebna pravila u EU. Njegova matična tvrtka Booking Holdings, sa sjedištem u SAD-u, stoga mora u roku od šest mjeseci osigurati usklađenost rada online platforme s novim pravilima iz Zakona o digitalnim uslugama.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno