Subota, 19 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Grünheide: Tesla proširuje gigatvornicu uz kontroverze

Agencija za okoliš savezne države Brandenburg dala je odobrenje za proširenje gigatvornice Grünheide. Ova tvornica će udvostručiti svoj proizvodni kapacitet. Međutim, proces izgradnje nije prošao bez kontroverzi.

Gigatvornica Tesle, smještena blizu Berlina, bila je predmet rasprava od samih početaka. Ekološki aktivisti i lokalno stanovništvo izrazili su svoje protivljenje projektu. Tesla, koja promiče ekologiju, suočila se s kritikama zbog uništavanja prirode.

Za izgradnju ove tvornice, kompanija je srušila oko polovice milijuna stabala. Ovaj potez nije se svidio lokalnom stanovništvu, niti je u skladu s njihovim ekološkim politikama. Iako su se javili protivnici, izgradnja je odobrena i gigatvornica je otvorena 2021. godine.

Od ožujka 2022. godine, Grünheide proizvodi automobile i baterije. Tesla sada planira proširenje pogona, tražeći dozvolu za prvu fazu projekta. Ta dozvola je nedavno odobrena.

Dugoročni planovi uključuju izgradnju novih skladišta, logističkog centra i laboratorija za testiranje baterijskih ćelija. Proširenjem kapaciteta, tvornica će moći proizvoditi milijun vozila godišnje.

Ako do proširenja dođe, Grünheide će postati najveća tvornica automobila u Njemačkoj. Trenutno, u tvornici radi oko 12,5 tisuća ljudi. Očekuje se da će se taj broj povećati, zaključuje Autonet.

No, proširenje ponovo otvara pitanja o utjecaju na okoliš. Postignut je određeni kompromis smanjenjem obima gradnje. Izgradnja željezničke stanice i proširenje odobreni su u smanjenom opsegu, čime se ograničava daljnje uništavanje šuma.

Trenutno se u pogonu proizvode “stotine tisuća vozila Model Y”. Uz to, proizvode se i milijuni baterijskih ćelija. Ova lokacija bit će prva u Europi koja će samostalno proizvoditi baterijske ćelije zajedno s električnim vozilima.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno