Petak, 12 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Amazon izbjegao kaznu po tri istrage

Amazon je u postigao dogovor s Europskom unijom u tri istrage. Pristali su promijeniti praksu koja je izazvala zabrinutost i na taj način se spasili su se kazne. Kazna je mogla iznositi 10 posto njihova ukupnog godišnjeg prihoda.

U prvom slučaju optuženi su da se koriste svojom veličinom, snagom i podacima kojima raspolaže kako bi prednost pri prodaji dao vlastitim proizvodima. To je nepoštena prednost u odnosu na konkurente koji se također koriste Amazonom.

Naime, ta američka platforma ima dvostruku ulogu: ona služi kao prodajno mjesto na kojem neovisni prodavatelji nude svoje proizvode izravno potrošačima. Također, i Amazon nudi vlastite proizvode čime konkurira tim neovisnim prodavateljima, prenosi Seebiz.

Europska komisija otvorila je istragu u srpnju 2019. Optužili su Amazon da se koristi podacima neovisnih kupaca kako bi vlastitu ponudu poboljšao čime izravno šteti konkurenciji.

Amazon je pristao promijeniti praksu i neće se koristiti podacima prodavatelja. “Komisija je prihvatila Amazonove obveze”, najavila je europska povjerenica za konkurentnost Margrethe Vestager na konferenciji za novinare.

Buybox i preferencijalni status

U drugom slučaju Amazon je pristao uspostaviti drugu prodajnu kutiju zvanu “buybox” za konkurentski proizvod ako se taj proizvod znatno razlikuje u cijeni i roku isporuke od ponuđenog u prvoj kutiji.

U trećem slučaju Komisija je otvorila istragu sumnjajući da Amazon pruža preferencijalni status prodavateljima koji se koriste Amazonovim uslugama logistike i isporuke.

Amazon se sada usuglasio da prodavatelji u kategoriji Amazon’s Prime mogu odabrati vlastitu logistiku. Mogu odabrati i usluge isporuke koje se razlikuju od onih koje je on odabrao i odobrio.

Iako se i dalje razilazimo u nekoliko zaključaka Europske komisije, obvezujemo se konstruktivno nastaviti služiti kupce u Europi.

glasnogovornik Amazona

Obveze koje preuzimaju ostaju na snazi sedam godina u odnosu na kategoriju Prime i uspostavu druge “Buybox” ponude. Ostale obveze vrijedit će pet godina.

Na konferenciji za novinare rečeno je kako će, pod nadzorom Komisije, neovisno tijelo pratit provedbu preuzetih obveza.

Amazon se obvezao uvesti centralni sustav za pritužbe za sve prodavatelje i prijevoznike ako imaju pritužbe na nepoštivanje pojedinih propisa.

Komisija bi mogla kazniti Amazon globom od deset posto ukupnog godišnjeg prihoda tvrtke u slučaju kršenja propisa.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno