Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Analiza Financa.ba: Kripto kompanije pale na zamku neiskusnih poduzetnika

Od kad su cijene kriptovaluta počele gubiti na vrijednosti, često se moglo naći u vijestima da su se kripto banke i kripto burze bile u nemogućnosti izvršiti transakcije. Financa.ba je pisala o problemima s kojima su se suočili Celsius Networks i Valud, te kako su krajnji korisnici ostali oštećeni.

Slučaj Celsius Network

U slučaju samog Celsius Networka nedavno smo bili svjedoci da su predali zahtjev za stečajem financijskim regulatorima nakon što nisu uspjeli pregovori s potencijalnim investitorima. Naime, ova digitalna banka imala je oko 4,3 milijarde dolara vrijedne imovine pod svojim upravljanjem, ali i 5,5 milijardi potraživanja, te joj je nedostajalo oko 1,2 milijarde dolara svježeg kapitala kako bi pokrila tu razliku, ali nažalost nisu na vrijeme mogli naći potrebna sredstva.

Šta slijedi s kripto tržištem ilustracija izvor fotografije cointelegraph
Šta slijedi s kripto tržištem ilustracija izvor fotografije cointelegraph

Uzrok propadanja ili „glumit ćemo Robin Hood banke“

Glavni i osnovni razlog propadanja kripto banaka i kripto burzi ipak nije vezan za cijenu kripto valuta, nego za razlog što su svoj poslovni koncept temeljile na nedovoljnoj kontroli rizika, odnosno nisu željele slijediti stroga pravila tradicionalnih bankarskih sustava. Kripto kompanije su se suočile s nesolventnosti uzrokovanoj „nezaštićenim investicijama“, velikim ulaganjima u kompanije rizičnog kapitala.

Pali na zamku neiskusnih poduzetnika

S odmakom od nekoliko godina poslovanja financijski analitičari bi rekli, da je neodrživ poslovni model bio lako predvidiv. Kao što smo već naveli, kripto burze i kripto banke su upale u problem zbog nepoštivanja osnovnih financijskih pravila. Većina kompanija su se prezadužile kratkoročnim obvezama koje nisu bile usklađene s dugotrajnom nelikvidnom imovinom. Nažalost, vjerojatno su ih ponijeli trendovi „ludila tržišta kripto bikova“ i zaboravili su osnove upravljanja financijskim rizikom. Obzirom da na tržištu trenutno vlada trend „kripto medvjeda“ povjeritelji tražili povrat kratkoročnih potraživanja, a gore spomenute kripto banke i kripto burze su ostale nelikvidne zbog pada vrijednosti samog tržišta i desilo se najgore. Nisu mogle izmiriti obveze po dospijeću.

Likvidnosno otrižnjenje kripto svijeta ilustracija financaba
Likvidnosno otrižnjenje kripto svijeta ilustracija financaba

Kako će proći vlasnici kriptovaluta – nikako, jer nisu čitali uvjete korištenja usluga

Vratimo se na Celsius-ov slučaj. Uvjeti korištenja u njihovom slučaju ne nude nikakva jamstva da su depoziti korisnika stvarno zaštićeni na bilo koji način u slučaju nesolventnosti. Sitni ispis Celsiusovih uvjeta korištenja jasno pokazuje da deponenti koji koriste usluge “Earn” računa koji plaćaju kamate do 18%, daju “kripto banci” vlasništvo nad svojim sredstvima kao uvjet korištenja. Posljedice su da se u slučaju bankrota takva imovina “možda neće moći povratiti”. Slično tome, iako klijenti koji su otvorili Celsiusove “Custody” račune koji ne plaćaju kamate zadržavaju vlasništvo nad svojim sredstvima, Celsius ne jamči izričito da će ti klijenti svoj novac dobiti natrag u slučaju bankrota. Prema uvjetima korištenja, stečajni postupak može rezultirati potpunim gubitkom svih digitalnih sredstava”.

Uvjeti korištenja ilustracija financaba
Uvjeti korištenja ilustracija financaba

No čak i ako prava kupaca na povrat svog novca i imovine postoje, nije jasno hoće li kupci na kraju išta dobiti iz dva razloga. Prvo: prema zahtjevu za bankrot Celsius kaže da je zainteresiran za restrukturiranje, a ne za likvidaciju (što znači da, ako postoje sredstva dostupna za raspodjelu neosiguranim vjerovnicima, klijenti mogu dobiti nešto natrag), nema obećanja da će biti uspješna. Drugo: u stečajnom postupku treba definirati prioritet, hoće li to biti: (i) prioritet vjerovnika; i (ii) procjena imovine – što su novi izazovi u kripto svijetu.

Što se događa sa kripto burzama koje su opstale

U slučaju Coinbase koji se u komunikaciji s tržištem predstavlja kao najkonzervativnija kripto mjenjačnica i banka navedeno je da detaljno prate vlastite nesolventne klijente, te da bez promjena u pristupu financiranju uslužuju korisnike, te da kripto burza i dalje radi na medvjeđem tržištu za koje je Grayscale predvidio da bi moglo trajati do 2023. godine. Od svibnja tekuće godine, dionice Coinbase-a su pale za 42%. Izvršni direktor Brian Armstrong također je u najavio da planiraju otpustiti 18% zaposlenika, navodeći to kao pripremu za moguću kripto zimu.

Elon Musk je preko Tesle rasprodao 75 bitcoin a koje je imao u vlasništvu printscreen Youtube
Elon Musk je preko Tesle rasprodao 75 bitcoin a koje je imao u vlasništvu printscreen Youtube

Pobjegli i naveći promotori kripto svijeta – slučaj Elon Musk

Prošli tjedan smo pisali da je Elon Musk prodao 75% vrijednosti vlastitog portfelja koji je imao u bitcoin-u na Tesli. Iako je Musk jedan od najvećih investitora na cijelom svijetu, to i ne bi bila neka zanimljiva vijest da upravo sam Elon Musk nije bio jedan od najvećih promotora ulaganja u kripto svijet, s naglaskom na investicije u Bitcoin i Dogecoin. Prema dostupnim informacijama Tesla je prodala bitcoine trenutne vrijednosti 936 milijuna dolara, a kako se može vidjeti spomenuti portfelj je vrijedio nevjerojatnih 2 milijarde dolara krajem 2021. godine. Nije teško izračunati koliki su gubici. Prema službenoj Muskovoj verziji Tesla je prodala svoje bitcoine zbog zabrinutosti za ukupnu likvidnost tvrtke s obzirom na gašenja proizvodnje zbog pandemije korona virusa u Kini.

Umjesto vizionarskih savjeta treba sagledati samo činjenice

Osnovni motiv za investiranje u kripto svijet je bila mogućnost enormne zarade. Iskustvo nam je pokazalo da rizične investicije često nose i mogućnost ogromnih gubitaka. Hoće li se i kada oporaviti cijene kriptovaluta zaista je nemoguće predvidjeti. Uzimajući u obzir probleme s kojima su se suočile postojeće kripto banke i burze, teško je očekivati da će se oporaviti i restrukturirati. Hoće li nove koje se pojave na tržištu raditi pametnije, teško je reći, ovisno tko se odluči baviti navedenim poslom. Što će se dogoditi s klijentima bankrotiranih kripto tvrtki? Nejasno je, ali moj savjet je da poslušate upozorenje europskih financijskih regulatora koji su uporno ponavljali da u kripto uložite samo ono što ste spremni potpuno izgubiti.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno