Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Bitcoin četranest godina poslije – sretan rođendan!

Danas najstarija i najpopularnija kriptovaluta bitcoin prvi put je prezentirana javnosti prije točno 14 godina, u tekstu koji se popularno naziva Whitepaper i predstavlja dokument o filozofiji u rješavanju određenog problema. Na svoj rođendan, najstarija i najpoznatija kriptovaluta nije na vrhuncu “slave“, ali je svakako dobro da vrijedi iznad 20.000 dolara.

Inicijalni tekst o osnivanju je objavljen 31. listopada 2008. godine. Kao autor i potpisnik se navodi Satoshi Nakamoto. Identitet autora i 14 godina godina nakon objave nije otkriven. Detaljan sadržaj Whitepapper-a možete pročitati ovdje.

Bitcoin – do zvjezda i nazad posljednjih godinu dana

Podsjećamo, bitcoin se vinuo u zvijezde prije točno godinu dana, odnosno u studenom 2021. godine. Tada je vrijednost dosegla magičnih 68.000 dolara. Od tada, postepeni pad traje sve do sredine lipnja, a već neko vrijeme se kreće oko 20.000 dolara.

Cijena Bitcoin a od nastanka izvor coinmarketcap
Cijena Bitcoin a od nastanka izvor coinmarketcap

Kao što smo nedavno pisali u posljednjih desetak dana vrijednost bitcoina bilježi rast, oko deset posto. Tržišna kapitalizacija se vrti oko nevjerojatnih 400 milijardi dolara (točnije 397.400.668.304).

https://financa.ba/blog/2022/09/29/zasto-bitcoin-u-ne-pase-jak-dolar/

Par stvari iz povijesti

U samim početcima ova popularna kriptovalutaje bila sklona pogreškama. U 2009., pronađena je pogreška u ranom Bitcoinovom klijentu što je dopustilo stvaranje velikog broja bitcoina. U ožujku 2013. tehnički kvar je izazvao podjelu mreže na dva neovisna dijela. Šest sati dvije različite Bitcoinove mreže su radile paralelno, svaka sa svojom verzijom povijesti transakcija. Programeri sustava pozvali su na privremenu obustavu prometa, što je izazvalo oštar pad cijene. Normalni način rada je obnovljen kroz nekoliko sati.

Veće web stranice počele su prihvaćati Bitcoin otprilike 2013. U listopadu 2013. kineski internetski gigant Baidu je uveo plaćanje Bitcoinom. Tijekom studenog 2013, Bitcoin burza osnovana u Kini “BTC China” je pretekla japansku burzu Mt. Gox i europsku burzu Bitstamp i postala najveća Bitcoin burza po obujmu trgovine.

Dana 19. studenoga 2013. vrijednost Bitcoin na burzi Mt. Gox je skočila na vrhuncu US$ 900 nakon što je na ročištu odbora Senata SAD-a je bilo rečeno da su virtualne valute legitimna financijska usluga. Na isti dan, jedan Bitcoin je vrijedio više od RMB 6780 ¥(US $ 1100) u Kini. Dana 5. prosinca 2013. Narodna banka Kine je zabranila kineskim financijskim institucijama korištenje bitcoin valutnog sustava. Nakon objave, vrijednost bitcoina je pala i Baidu više ne prihvaća bitcoin za određene usluge. Kupnja u stvarnom svijetu roba s bilo kojom virtualnom valutom je u Kini ilegalna barem od 2009.

Prvi Bitcoin ATM je instaliran u listopadu 2013. u Vancouveru u Kanadi. Danas se u Hrvatskoj nalaze čak 4 Bitcoin bankomata, 2 u Zagrebu, 1 u Splitu i 1 u Rijeci, a nedavno je u Splitu otvorena i prva Bitcoin mjenjačnica.

Prema Europskoj središnjoj banci, decentralizacija novca kojeg omogućava bitcoin ima svoje teoretske korijene u Austrijskoj školi ekonomije, posebice u knjizi Denationalisation of Money: The Argument Refined, autora i nobelovca Friedricha von Hayeka, u kojoj Hayek zagovara potpuno slobodno tržište u proizvodnji, distribuciji i upravljanju novcem kako bi se ukinuo monopol centralnih banaka.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno