Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Dragana Kraljević za Financa.ba: Aluminij Industries nije samo proizvođač, već partner sa svojim klijentima

Aluminij Industries obnovio je proizvodnju u 2020. godine, te je po pokretanju proizvodnje odmah našao svoje mjesto na listi najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini. Prošlu godinu su se zadržali na ovoj prestižnoj listi, što je povod da kontaktiramo gđu. Draganu Kraljević, Voditeljicu prodaje u ovoj kompaniji.

Za početak nam recite kakva je bila 2023. godina za Vašu kompaniju? Što su bili najveći izazovi s kojima ste se suočili, a što su bile neke pozitivne stvari?

2023 godina je bila izazovna godinu za cijelu industriju, ne samo za našu kompaniju. Nakon izvrsne potražnje tijekom druge polovice 2021 i kroz cijelu 2022 godinu suočili smo se s usporavanjem tržišta na koje smo mi bili spremni. Pratili smo trendove i planirali smo 2023 sukladno promjenama na tržištu. Imali smo rezultate iznad očekivanja tijekom drugog kvartala, tako da smo zadovoljni ostvarenjima koja su bili u skladu s postavljenim ciljevima. 2023 godinu možemo pamtiti po puno toga, a možda je najbitnije istaknuti kako smo izvršili sve potrebne prilagodbe novim regulativama EU vezano za CBAM, te smo zajedno s našim klijentima napravili recepturu za nove „green“ proizvode.

Što se može očekivati od tekuće 2024. godine, kakvi su globalni trendovi kada je u pitanju aluminij. Očekuje li se rast cijena obzirom da se radi o burzovnoj robi?

2024. godina će biti izazovna godina. Već sada vidimo pozitivne pomake na tržištu, te se očekuje daljnji trend rasta potražnje i cijena aluminija. Nastavili smo suradnju sa našim strateškim partnerima, te dodatno proširili proizvodne kapacitete kako bismo mogli u svakom trenutku odgovoriti na zahtjeve tržišta, objašnjava Dragana Kraljević

Aluminij Industries slika djelatnika
Aluminij Industries

Koji su ciljevi Vaše kompanije u tekućoj godini? Očekuje li se rekordna godina kada je u pitanju izvoz ili je pred vama nešto drugačija strategija?

Nismo sebi za cilj postavili obaranje rekorda iz prethodnih godina, očekujemo stabilan rast koji će se odraziti i na naše izvozne rezultate. Trenutno smo fokusirani na daljnji razvoj kompanije.

Planira li Aluminij Industries neka značajnija ulaganja u infrastrukturu u ovoj godini?

Imamo par projekata na kojima radimo, neke od njih smo predstavili tijekom Mostarskog sajma prošle godine. Zajedno s našim partnerima usmjereni smo na daljnja ulaganja koja će biti od koristi ne samo kompaniji i našem timu već će ojačati ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Kada je proizvodnja Aluminija u pitanju, zahtijevaju li se od Vas ESG standardi koji se danas spominju u gotovo svakoj industriji i postali su neizbježni?

U našoj industriji imamo više standarda koji su vrlo bitni za poslovanje i daljnje širenje na tržištu. Osim ISO standarda s kojima smo usklađeni, prva smo kompanija u regiji koja ima Aluminium Stewardship Initiative certifikat. Aluminij Industrija kao kompanija, teži svakodnevnom usavršavanju i usklađivanju sa zahtjevima tržišta. Upravo smo prije dva tjedna završili i proces certifikacije za Eco Vadis.

Aluminij Industries slika broj 4
Aluminij Industries
Aluminij Industries slika broj 4
Aluminij Industries

Što po Vama razlikuje Aluminij Industriju od ostalih konkurenata na tržištu?

Aluminij Industrija nije samo proizvođač, već partner sa svojim klijentima koji uvijek nudi više. Naši klijenti znaju da nam se mogu obratiti u bilo kojem trenutku, jer mi smo tu za njih 24/7 kroz našu uslugu Technical Advisory Desk. Dodatno, slušamo potrebe naših klijenata i u suradnji s njima razvijamo tailor made proizvode koji njima najviše odgovaraju. Naravno, osim navedenog, imamo prednost lokacije i razvijene logističke infrastrukture što je od velikog značaja svim našim klijentima, govori nam Dragana Kraljević.

Dolaskom na tržište BiH Aluminij Industrija je poznata po ulaganjima u sport i kulturu. Hoće li se navedeni trendovi nastaviti i u tekućoj godini?

Gosp. Amir Gross Kabiri, vlasnik Aluminij Industrije, uvijek ističe Aluminij Industrija kao jednu od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini ima veliku odgovornost prema zajednici i društvu općenito. Sport, kultura, obrazovanje su nešto u što stalno ulažemo i pratimo kako još više možemo poticati pozitivne promjene i trendove.

Aluminij Industries slika broj 2
Aluminij Industries
Aluminij Industries slika broj 2
Aluminij Industries

Autor: Uredništvo financa.ba
Prilikom preuzimanja obvezno navesti izravni link na članak.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno