Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

EU osniva novu instituciju za blockchain infrastrukturu

EU je, čini se, napokon ozbiljno shvatila blockchain tehnologiju. Europska komisija naime pokreće novo Europsko digitalno infrastrukturno partnerstvo (EDIC). Ambicija mu je da postane pandan drugim velikim blockchain platformama poput latinoameričke Lacchain i kineske Blockchain-based Service Network.

Niti jedna institucija u Europi još uvijek nije spremna za blockchain“, izjavila je Nena Dokuzov, voditeljica blockchain grupe u slovenskom Ministarstvu gospodarstva, turizma i sporta, piše Poslovni Puls. Dokuzov je jedna od ključnih osoba koja radi na razvoju europske “službene” blockchain infrastrukture.

Tehnologija blockchaina bit će prepoznata. Bit će vidljiva i ljudi će znati da postoji institucija koja se brine o širem spektru njezine primjene“, izjavila je Dokuzov za DL News.

Kao i većina političkih poteza u EU, i ovaj projekt blockchaina dolazi s uobičajenim složenostima i brojnim agencijama koje sudjeluju u njegovom kreiranju. No, osnovna je svrha jednostavna – najveća svjetska trgovačka unija igra dugoročnu igru u iskorištavanju financijskih inovacija koje omogućuje primjena blockchaina-a.

Europska unija teži integraciji različitih javnih primjena tehnologije blockchaina. Tu spadaju digitalni identiteti i novčanici njezinih građana. Praćenje i provjera roba, pohrana licenci za lakši prijenos između zemalja i drugo. Europski blockchain projekt također će pružiti prilike za privatne inovacije putem startupova i malih i srednjih poduzeća koja će dugoročno graditi aplikacije na temelju postavljene infrastrukture.

Novo tijelo treba početi raditi do kraja godine

Novo europsko tijelo trebalo bi biti formalno osnovano do kraja godine, izjavio je glasnogovornik Komisije za DL News. Zatim će EDIC “postupno organizirati svoj rad kako bi bio u potpunosti operativan tijekom 2024.“, rekao je.

S novim tijelom bit će lakše surađivati na međunarodnoj razini kako bi se podržali različiti slučajevi korištenja nove europske blockchain infrastrukture.

Do sada smo se uvijek oslanjali na Europsku komisiju (EK) da bude domaćin projekta.

Daniël Du Seuil, belgijski predstavnik Europskog blockhain partnerstva

U budućnosti će suradnja s drugim zemljama i organizacijama biti puno jednostavnija. Europska komisija i dalje imati važnu ulogu u EDIC-u. Ipak, bit će uspostavljena posebna upravljačka struktura kojom će upravljati države članice i financirati je.

Unatoč tome, Belgija je iskazala interes za vođenje europskih ambicija u području blockchaina. U 2024. godini, Belgija će preuzeti rotirajuće predsjedništvo Europskog vijeća tijekom šest mjeseci.

Jedan od mojih ciljeva tijekom predsjedništva jest pretvoriti tehnički projekt EBSI u politički projekt“, izjavio je belgijski ministar za digitalizaciju Mathieu Michel za The Crypto Mile prošlog mjeseca.

Ono što je za nas sada zanimljivo jest da surađujemo s 27 zemalja, uključujući i zemlje izvan EU-a. To znači da smo po prirodi decentralizirani“, rekao je Du Seuil aludirajući na SAD ili Kinu gdje postoji jedna nacionalna administracija. “Europa je više decentralizirana, zbog toga je ova tehnologija zanimljivija za nas“, dodao je. “Uvijek radimo s međunarodnim interakcijama i trebamo povezivati stvari.

Na primjer, europski blockchain također će se povezivati ​​s tehnološkim okvirom za digitalni identitet. Građani će imati digitalne novčanike za čuvanje svojih osobnih dokumenata, licenci i podataka, piše Poslovni Puls.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno