Financa
Digitalni poslovni portal

Google Chrome pretraživač broj jedan

Na temelju nedavnog izvješća, Appleov Safari konačno je dosegao milijardu korisnika, postavši drugi preglednik koji je dosegao prekretnicu, odmah uz Google Chrome, koji i dalje blista u popularnosti. Prema Atlas VPN-u, 1.006.232.879 korisnika interneta (19,16% svih korisnika interneta) trenutno koristi Safari preglednik. U međuvremenu, Google Chrome ima tri puta više, što je ogromnih 3.378.967.819 korisnika. Microsoft Edge je na trećem mjestu s oko 212.695.000 korisnika.

Nalazi Atlas VPN-a temelje se na postotku tržišnog udjela preglednika GlobalStats, koji je pretvoren u brojeve korištenjem internetske korisničke metrike Internet World Stats kako bi se došlo do preciznih brojeva. Čini se da ovo izvješće sugerira da bi rast Safarija mogao biti povezan s usvajanjem značajki privatnosti i sigurnosti u pregledniku, ali to je vjerojatno više odraz udjela na tržištu mobilnih uređaja gdje su Safari i Chrome instalirani na Apple i Android uređajima.

Appleov web preglednik automatski se instalira na svaki Apple uređaj, dok je Chrome instaliran na većini verzija Androida. To znatno pomaže oba tehnološka velikana. I dok Microsoft isporučuje svoj Edge preglednik s Windowsima, izgubio je ovu bitku na mobilnom tržištu i to zbog neuspjeha Windows Phonea.

Tržišni udio - web preglednici
Tržišni udio – web preglednici

Uz to, Apple je tijekom prošle godine u preglednik uveo nekoliko novih značajki privatnosti koje bi mogle pomoći privući korisnike. Novo izvješće o privatnosti preglednika, na primjer, pokazuje koliko je i koji uređaji za praćenje na više web stranica Intelligent Tracking Prevention (ITP) prestao pristupiti vašim podacima.

Chrome se često smatra privlačnijim preglednikom, međutim, s web aplikacijama kao što su YouTube, Drive, Kalendar, Dokumenti, Earth i Karte, između ostalih. Samo prošlog tjedna, Google je predstavio novi način korištenja Google Lensa na radnoj površini, dopuštajući korisnicima preglednika Chrome da pretražuju bilo koju sliku na web stranici pomoću Google Lensa. U travnju je nova značajka “multisearch” putem Google Lensa također pokrenuta na mobilnoj aplikaciji Google.

Osim toga, verzija 100 Google Chromea pokrenuta je krajem ožujka, a Chrome na Androidu postao je 15% brži.

Ostali preglednici u izvješću uključuju Microsoft Edge, Firefox, Samsung Internet i Opera. Kao što je navedeno, Microsoft Edge treći je najpopularniji preglednik s više od 212 milijuna korisnika, i prestigao je ​​Firefox koji ima 179 milijuna korisnika interneta. Od izlaska sustava Windows 11, Microsoft Edge je postao zadani preglednik na svim uređajima i zauzvrat je dobio veliko povećanje baze korisnika.

Preglednik Firefox orijentiran je na korisnike koji više brinu o privatnosti jer nudi značajke zaštite poput sigurnosti od praćenja, blokiranja skočnih prozora zlonamjernog softvera i krađe identiteta. Mozilla je početkom svibnja pokrenula verziju 100.

Peti na listi je Samsung internetski preglednik koji koristi više od 149 milijuna korisnika. Posljednji je preglednik Opera, s više od 108 milijuna korisnika. Ne samo da ljudi mogu koristiti Operu za svakodnevne zadatke, već ima i Crypto Browser i aplikaciju s ugrađenim kripto novčanikom koji podržava Ethereum, Polygon i Celo blockchain tehnologiju.

Izvor: Techcrunch

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije