Financa
Digitalni poslovni portal

Europska Centralna Banka će povećati kamate

Učesnici na europskom tržištu novca vjeruju da će Europska Centralna Banka na sastanku u prosincu realizirati najveće povećanje kamatnih stopa u posljednje dva desetljeća. Europska tržišta novca u četvrtak su porasla za 50 baznih poena u odnosu na depozitnu stopu banke, čineći pomak tog volumena prvi put od davne 2000. godine, navodi Bloomberg. U stvari, trgovci novca su počeli uzimati u obzir mogućnost da bi trend povećanja kamatnih stopa mogao biti najavljen i na listopadskom sastanku Europske Centralne Banke do takvog povećanja moglo doći i ranije, na oktobarskom sastanku banke.

Špekulacije oko povećanja kamatnih stopa u Europi ubrzale su se zbog zabrinutosti uzrokovane inflacijom, te snažne fluktuacije cijena nafte. Futures-i sirove nafte su porasli zbog niza razloga, uključujući pad zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama, djelomičnu zabranu Europske unije na uvoz ruske nafte i sumnje da OPEC ima snagu da omogući ubrzano povećanje proizvodnje. To je ilustracija pritiska bez presedana sa kojim se suočavaju europski kreatori monetarne politike dok pokušavaju da se izbore sa rastućom inflacijom i eurom koji je pao na najniži nivo u odnosu na dolar od 2017. godine, ranije prošlog mjeseca.

Dok su zvaničnici ECB dugo signalizirali da dolazi povećanje za četvrtinu poena, neki članovi Upravnog savjeta banke sugeriraju da je moguće veće povećanje. Robert Holzmann je rekao da rekordno visoka inflacija jača argumente za povećanje od pola poena u srpnju, što bi također podržalo tečaj eura.

Iako vrata nisu potpuno zatvorena za pomjeranje od 50 baznih poena u srpnju, bilo bi prilično iznenađujuće da ECB započne svoj ciklus povećanja sa tako velikim korakom“, rekao je Jan Von Gerich, glavni strateg u Nordea Bank Abp.
On očekuje povećanje za četvrtinu poena u srpnju, rujnu i prosincu, „ali rizici su očigledno nagnuti ka povećanju stopa ECB-a na svakom sastanku ove godine, dok su također porasle šanse za povećanje stope za 50 baznih poena u rujnu“.

Christine Legarde Predsjednica Europske Centralne Banke
Christine Legarde Predsjednica Europske Centralne Banke – na blogu je prezentirala svoj stav o dinamici povećanja matnih stopa

Predsjednica Eueopske Centralne Banke, Christine Lagarde iznijela je oprezniji pristup u svom obraćanju na blogu prošlog mjeseca. Prema njenom kalendaru, centralna banka će prekinuti kupovinu obveznica u tekućem mjesecu (lipnju), i povećati kamatne stope jednom u srpnju i jednom u rujnu, sa minus 0,5 posto na nulu. Ostaje da se vidi tko će na kraju pogoditi dinamiku.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije