Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

‘Hercegovačka kuća’ osvojila prvo mjesto na međunarodnom natjecanju

Grad Trebinje sa pričom “Hercegovačka kuća” osvojio je prvo mjesto na međunarodnom takmičenju “Green destinations” – 100 najboljih priča o održivosti u kategoriji lokalni lanci snabdijevanja.
U najužoj konkurenciji za ovo priznanje pored Trebinja bili su Alberta southwest crown of the continent (Kanada) i Parque nacional Tingo Maria (Peru). Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković rekao je Feni da je to priznanje izuzetno važna stvar za Trebinje, za daljnji razvoj turizma, kao i lokalnih poljoprivrednih proizvođača u tom gradu. “To je još jedna potvrda, možda najznačajnija da je projekt Hercegovačke kuće apsolutno opravdan i što je najvažnije pokazali smo na svjetskom nivou da je to apsolutno održiv projekt” – istakao je Bošković. Posebno je to, kako je dodao, značajno za poljoprivredne proizvođače kojima je kroz projekt Hercegovačke kuće ponuđen siguran plasman.

Interijer hercegovačke kuće u Trebinju izvor Facebook Hercegovačka kuća
Interijer hercegovačke kuće u Trebinju izvor <a href=httpswwwfacebookcomhercegovackakucaa>Facebook<a> Hercegovačka kuća


Njihovi proizvodi su dosta vidljiviji na tržištu, uradili smo dosta u vezi brendiranja tih proizvoda, potrebnih analiza o njihovoj ispravnosti i rezultat svega toga je da u ovom momentu više od 130 malih proizvođača plasira svoje proizvode putem Hercegovačke kuće” – naglasio je Bošković.
Ujedno, prema njegovim riječima, to je dobra poruka i za mlade ljude da se itekako isplati baviti poljoprivredom uz jedan moderniji pristup, bolje kanale prodaje i ostale programe potpore koje Grad Trebinje pruža poljoprivrednim proizvođačima. Bošković je dodao da je primjer Hercegovačke kuće primjenjen i u nekim drugim lokalnim zajednicama. Tim projekta USAID Turizam pružio je ključnu potporu Gradu Trebinju tokom čitavog procesa apliciranja za „100 najboljih priča o održivosti destinacija“, uključujući prvobitno poticanje na prijavu za ovo natjecanje, pojašnjavanje samog procesa prijave i savjetovanje pri pripremi potrebne dokumentacije. Trebinje, odnosno priča o Hercegovačkoj kući, prošle godine je uvrštena u „100 najboljih priča o održivim destinacijama“, a nakon toga je siječnju uvrštena u uži izbor od šest priča. Grad Trebinje je po prvi put učestvovao u tom prestižnom takmičenju, te je našao svoje mjesto među brojnim svjetskim destinacijama. Trebinje i Hercegovačka kuća predstavljaju primjer uključivanja lokalne zajednice i suradnje s čitavim nizom partnera. Hercegovačka kuća je veoma uspješno brendirana trgovina domaćih hercegovačkih proizvoda u kojem lokalni proizvođači turistima mogu prodavati svoje tradicionalne proizvode i na taj način popraviti svoju vidljivost i doprinijeti ekonomskom razvoju grada.

Interijer hercegovačke kuće u Trebinju izvor <a href=httpswwwfacebookcomhercegovackakucaa>Facebook<a> Hercegovačka kuća

Svake godine takmičenje „100 najboljih priča o održivosti“ prikuplja priče o održivom turizmu i dobrim i uspješnim praksama destinacija širom svijeta koje su prepoznate kao inspirativni primjeri drugima, od turističkih djelatnika do putnika. Pričajući o svojim iskustvima, organizacije za upravljanje destinacijom mogu biti prepoznate za rješenja koja su implementirale kao odgovor na izazove i probleme s kojima su se suočile. S obzirom na to da se turistički sektor posljednjih godina suočava s vrlo izazovnim vremenima, otpornost i rad ovih destinacija da postanu odgovornije trebaju biti prepoznati.

Interijer hercegovačke kuće u Trebinju izvor <a href=httpswwwfacebookcomhercegovackakucaa>Facebook<a> Hercegovačka kuća

Prijave su ocijenili članova tima „Sustainable Top 100“ i lokalni partneri uz korrdinaciju fondacije „Green Destinations“. Komisija naglašava da odabir destinacije u najboljih 100 ne znači da je destinacija održiva, već da je destinacija najprije odabrana na osnovu minimalnog nivoa usklađenosti s ključnim kriterijima standarda fondacije „Green Destinations“ i potom uvrštena na listu na osnovu ocjene priče o dobroj praksi.

Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom partnerstva Top 100, uz poseban doprinos organizacija: Green Destinations, QualityCoast, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia, Global Ecotourism Network, Sustainable First and GLP Films.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno