Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Javni dug SAD-a premašio je 30 bilijuna dolara po prvi put u povijesti

Američki državni dug upravo je dosegao novi rekord i sada iznosi više od 30 bilijuna dolara, prema Ministarstvu financija, izvijestio je CNN.

Državno zaduživanje ubrzalo se tijekom pandemije covida-19, budući da je administracija Washingtona agresivno trošila na ublažavanje gospodarskih učinaka krize.

Državni dug SAD-a porastao je za oko 7,0 bilijuna dolara od kraja 2019., prema CNN-u.

Ekonomisti su još uvijek podijeljeni oko toga koliko je visoka razina duga i koliki je to zapravo problem. Međutim, njegov posljednji porast dolazi u delikatno vrijeme, budući da se očekuje porast troškova posudbe.

Nakon godina niskih kamatnih stopa, Federalne rezerve (FED) prelaze na antiinflacijski režim. Fed planira započeti ovu godinu, prvi put nakon 2015., s nizom podizanja kamatnih stopa. Veći troškovi zaduživanja samo će otežati financiranje tog brda dugova, ocjenjuju američki mediji.

“Ovo ne znači kratkoročnu krizu, ali znači da ćemo dugoročno postati siromašniji”, rekao je David Kelly, glavni globalni strateg u JPMorgan Asset Managementu.

Predviđa se da će samo troškovi kamata premašiti 5 bilijuna dolara u sljedećih 10 godina i činit će gotovo polovicu svih federalnih prihoda do 2051. godine, prema Peter G. Peterson Foundation, organizaciji koja je usmjerena na podizanje svijesti o fiskalnim izazovima.

Kelly ističe da će rastući troškovi posuđivanja ograničiti količinu novca koju Washington može potrošiti na druge prioritete, poput klimatskih promjena.

Američka savezna vlada sada duguje gotovo 8,0 bilijuna dolara stranim i multinacionalnim institucijama, na čelu s Japanom i Kinom. Na kraju će se morati vratiti, s kamatama.

“To znači da će američki porezni obveznici plaćati za umirovljenje ljudi u Kini i Japanu, koji su naši vjerovnici”, rekao je Kelly za CNN.

Izvor: agencije

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno