Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Prodaja hibridnih vozila u EU prvi je put nadmašila dizelaše

Prodaja hibridnih automobila, koji imaju i motore s unutarnjim izgaranjem i motore na baterije, lani je prvi put u Europi nadmašila dizelaše, iako za samo 48 vozila, pokazuju današnji podaci Udruge europskih proizvođača automobila (ACEA).

Jedan od 11 automobila prodanih u Europi tijekom 2021. godine bio je električni, na baterije ili ukupno nešto manje od 880.000 vozila, prema statistici ACEA-e, prenosi Reuters.

U Europskoj uniji tijekom cijele prošle godine registrirano je ukupno 1,9 milijuna hibridnih i električnih vozila s baterijama, što je značajan skok u odnosu na 1,1 milijun registriranih 2020. godine.

Samopuneći hibridni automobili imaju bateriju koja se puni motorom s unutarnjim izgaranjem i općenito može prijeći samo ograničenu udaljenost s električnim pogonom.

Ova vrsta takozvanih plug-in hibrida pogoni se prvenstveno baterijom koja se može puniti izvana i stoga se smatra ekološki prihvatljivijom, ali ih podržava i motor s unutarnjim izgaranjem, dok isključivo električni automobili rade samo na baterije.

U 2021. godini prodaja električnih vozila u EU porasla je 63,1 posto na gotovo 878.500 automobila, pokazuju podaci, dok je prodaja plug-in hibrida porasla 70,7 posto na gotovo 867.100.

Broj registracija dizelskih vozila, koji su propali nakon skandala “Diesel gate” 2015., pao je za trećinu prošle godine na 1,9 milijuna jedinica s 2,77 milijuna u prethodnoj godini.

Benzinski su i dalje najzastupljeniji tip vozila, ali s nižim udjelom u ukupnoj prodaji nego godinu ranije, te su činili 40 posto novih registracija u usporedbi s 48 posto u 2020. godini.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno