Financa
Digitalni poslovni portal

Povećanje isporuka nafte

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici dogovorili su se da u ožujku nastave s dosadašnjim povećanjem proizvodnje za 400.000 barela dnevno, izvještava Reuters pozivajući se na dva izvora iz grupe popularno nazvane OPEC+.

Naftna alijansa je odlučila da se drži svog ranije utvrđenog plana o mjesečnom povećanju isporuka, unatoč pritiscima najvećih potrošača da značajnije poveća ponudu kako bi se zauzdale cijene koje su dostigle sedmogodišnji rekord.

Grupa OPEC+, koja u globalnoj ponudi nafte sudjeluje za više od 40%, smatra da su za visok rast cijena “crnog zlata” odgovorne zemlje potrošači koje nisu osigurale primjerena ulaganja u fosilna goriva u periodu postepenog prelaska na zeleniju energiju.

Nekoliko izvora iz OPEC+ grupe je također prenijelo da su do porasta cijena dovele i rusko-američke tenzije zbog Ukrajine.

Veću proizvodnju nafte komplicira i činjenica da nekoliko članica OPEC-a ne uspijeva ispuniti čak ni sadašnje mjesečne kvote, tako da nemaju slobodne kapacitete za dalje povećanje ispumpavanja.

Europska nafta Brent trgovala se po cijeni od 90,29 dolara po barelu jučer popodne na Londonskoj burzi, što je porast za oko 1,3% u odnosu na utorak. Prošloga tjedna, cijena Brenta je dostigla sedmogodišnji maksimum od 91,70 dolara za barel.

Istovremeno, američka WTI nafta je ojačala danas za 1,6% na 89,60 dolara po barelu.

U izvještaju koji su za sastanak OPEC+ pripremili eksperti ove grupe, prognoza rasta svjetske potražnje za naftom u 2022. godini ostala je nepromijenjena i iznosi 4,2 miliona barela dnevno, pri čemu se predviđa da će potražnja u drugoj polovini godine dostići nivoe prije pandemije.

Potražnja za naftom je u 2019. godini iznosila nešto više od 100 miliona barela dnevno, nakon čega je drastično pala 2020. zbog pandemije.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije