Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Loše vijesti iz Kine pritisnule azijske burze

Na azijskim se burzama danas trguje oprezno jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo podaci iz Kine koji ukazuju na oštro usporavanje rasta gospodarstva zbog strogih mjera protiv covida-19. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na kraj prošloga tjedna, kada je izgubio više od 2.5 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0.5 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Australiji. U Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale su, pak, između 0.2 i 0.5 posto. Na samom početku današnjeg trgovanja većina tih indeksa bila je u pozitivnom području, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica na Wall Streetu u petak.

No ulagače su kasnije razočarali slabiji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji iz Kine.

Promet u trgovini na malo pao je u travnju oko 11 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je industrijska proizvodnja skliznula gotovo 3 posto. Prodaja automobila pala je u travnju gotovo 50 posto na godišnjoj razini, a znatno je pala i prodaja goriva. To pokazuje da se zbog strogih mjera za suzbijanje širenja covida-19 rast drugog gospodarstva po veličini oštro usporio.

Izvor:index.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno