Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Najbogatiji kripto i blokchain milijarderi na svijetu

Posljednjih je dvanaest mjeseci bilo izazovno za svijet kriptovaluta, od uspona Dogecoina potaknutog Elonom Muskom, preko Web3 inovacija i non-fungible tokena (NFT), do divljih promjena u Bitcoinu i drugim kripto tokenima.

Usred cijele akcije, također ne nedostaje novca koji se može zaraditi u kripto ekonomiji vrijednoj 2 bilijuna dolara. Pitajte samo rekordnih 19 milijardera – 7 više nego prošle godine – na Forbesovoj godišnjoj listi svjetskih milijardera, koji zarađuju od kriptovaluta i blockchain tehnologije.

Pridošlice na popisu uključuju osnivače kompanije za Web3 infrastrukturu Alchemy i osnivače OpenSea, tržišta za non-fungible tokene. Trojica najbogatijih na listi – Changpeng Zhao, Sam Bankman-Fried i Brian Armstrong – svi upravljaju burzama kriptovaluta.

Nedavno smo pisali tko se sve nalazi na listi, a sada upoznajte ekscentrične ličnosti i uspješne kompanije kluba kripto milijardera.

1. Changpeng Zhao

 • Neto vrijednost: 65 milijardi dolara
 • Izvor bogatstva: Binance
 • Državljanstvo: Kanada
Changpeng Zhao
<strong>Changpeng Zhao<strong>

Najbogatija osoba Crypto-a, osnivač Binancea i glavni izvršni direktor “CZ” je 19. najbogatija osoba na svijetu. Forbes procjenjuje da posjeduje najmanje 70% Binancea, vodeće globalne platforme za trgovanje kriptovalutama. Prošle godine, kompanija je navodno omogućila oko dvije trećine cjelokupnog obujma trgovanja obrađenog centraliziranim promjenama, generirajući procijenjeni prihod od 16 milijardi dolara. Na temelju tih procjena, Forbes je povisio svoju procjenu bogatstva CZ-a s 1,9 milijardi dolara prošle godine. 44-godišnjak također drži mali dio Bitcoina i neotkrivenu količinu BNB-a, Binanceovog izvornog tokena. Binance planira napraviti veliko ulaganje u matičnu tvrtku koja će biti vlasnik Forbesa nakon Forbesovog prethodno najavljenog javnog uvrštavanja transakcije.

2. Sam Bankman-Fried

 • Neto vrijednost: 24 milijarde dolara
 • Izvor bogatstva: FTX
 • Državljanstvo: SAD
Sam Bankman Fried
Sam Bankman Fried

Ovaj 30-godišnjak preselio se iz Hong Konga na Bahame koji su više naklonjeni kriptu krajem 2021. zajedno sa svojom burzom FTX, koja je u siječnju prikupila 400 milijuna dolara uz procjenu od 32 milijarde dolara. Startup podržavaju kripto VC shop Paradigm (na čelu s osnivačem Coinbasea Fredom Ehrsamom, još jednim kripto milijarderom), kompanija rizičnog kapitala Sequoia, kompanija za otkup Thoma Bravo i Ontario Teachers’ Pension Plan Board. FTX-ove operacije u SAD-u investitori su nedavno procijenili na 8 milijardi dolara. Proglašeni pristaša učinkovitog altruizma – utilitarističkog pojma da se radi što je najviše moguće dobro – Bankman-Fried se zakleo da će razdati cijelo svoje bogatstvo tijekom svog života. Posjeduje otprilike polovicu FTX-a i više od 7 milijardi dolara vrijednog FTT-a, izvornog tokena platforme.

3. Brian Armstrong

 • Neto vrijednost: 6,6 milijardi dolara
 • Izvor bogatstva: Coinbase
 • Državljanstvo: SADž
Brian Armstrong

Glavni zvršni direktor i osnivač Coinbasea je u travnju 2021. izveo kripto burzu putem izravnog uvrštenja na zapanjujuću procjenu od 100 milijardi dolara. Njegova tržišna kapitalizacija je otprilike upola manja danas, ali je još uvijek dovoljno dobra da Armstronga – sa svojih 19% udjela – učini trećom najbogatijom osobom u kriptovaluti. Prepoznatljiva figura po svojim običnim majicama i ćelavoj glavi, Armstrong je podigao obrve 2020. nakon što je od svojih zaposlenika zahtijevao da se suzdrže od političkih rasprava na poslu. U siječnju je 39-godišnjak platio 133 milijuna dolara za vilu na Bel-Airu, što je jedna od najskupljih transakcija u gradu do sada. U novije vrijeme, Armstrong se zalagao protiv kripto zakona koji je predložio Europski parlament.

4. Gary Wang

 • Neto vrijednost: 5,9 milijardi dolara
 • Izvor bogatstva: FTX
 • Državljanstvo: SAD
Gary Wang

Suosnivač i glavni tehnološki direktor FTX-a, sramežljivi Wang pokrenuo je kripto razmjenu s Bankman-Friedom 2019. Wang ima 16% udjela u FTX-ovom globalnom poslovanju i FTT (izvorni token FTX-a ) vrijedan preko 600 milijuna dolara. Prije nego što je krenuo u kripto, Wang je bio softverski inženjer u Googleu, gdje je pomogao u izgradnji platforme za online rezervacije Google Flights. Studirao je matematiku i informatiku na MIT-u.

5. Chris Larsen

 • Neto vrijednost: 4,3 milijarde dolara
 • Izvor bogatstva: Ripple
 • Državljanstvo: SAD
Chris Larsen

Suosnivač i izvršni predsjednik blockchain tvrtke Ripple, čiji je XRP token trenutno 8. najveća kriptovaluta, Larsen bori se protiv tužbe Komisije za vrijednosne papire – koja je prvi put podnesena u prosincu 2020. – u kojoj se navodi da je Rippleova početna ponuda kovanica bila nezakonita ponuda i prodaja neregistriranih vrijednosnih papira. Ovaj slučaj još uvijek prolazi kroz savezne sudove, a mnogi promatrači kriptovaluta doživljavaju ovaj slučaj kao orijentir za buduću prodaju tokena. Larsen i Ripple negirali su nepravde. Odvojeno od svojih pravnih izazova, 61-godišnji Larsen udružio se s klimatskim grupama kako bi pokrenuo kampanju – “Promijeni kod, a ne klimu” – kako bi izvršio pritisak na Bitcoin zajednicu da smanji veliki ugljični otisak digitalne imovine.

6. (i 7.) Cameron Winklevoss i Tyler Winklevoss

 • Neto vrijednost: po 4 milijarde dolara
 • Izvor bogatstva: Bitcoin
 • Državljanstvo: SAD
Cameron Winklevoss i Tyler Winklevoss

Braća blizanci – najpoznatiji kao suparnici Marka Zuckerberga na fakultetu (kao što je ovjekovječeno u holivudskom filmu Društvena mreža) – svoju su nagodbu od 65 milijuna dolara sa Zuckerbergom pretvorili u digitalno zlato, prikupivši kripto bogatstvo od otprilike 4 milijarde dolara svaki. Braća, koja su počela kupovati bitcoin 2012. godine, od tada su diverzificirali svoje portfelje digitalne imovine, kupovali su druge kriptovalute i pokrenuli kriptovalutu Gemini. Dvojac također posjeduje digitalnu aukcijsku platformu za umjetnost Nifty Gateway, stvorenu iz prošlogodišnje ludosti za NFT-om (i cilj tužbe koju je pokrenuo kolekcionar umjetnina Amir Soleymani u listopadu 2021., koji je optužio platformu za promjenu uvjeta prodaje; Nifty Gateway navodi kako im Soleymanija duguje 650.000 dolara).

8. Song Chi-hyung

 • Neto vrijednost: 3,7 milijardi dolara
 • Izvor bogatstva: Upbit
 • Državljanstvo: Južna Koreja
Song Chi hyung

Osnivač vodeće južnokorejske kripto burze Upbit, Chi-hyung novac je stekao na južnokorejskom tržištu kriptovaluta koje je u procvatu i vrijedi 46 milijardi dolara. Procjenjuje se da posjeduje otprilike četvrtinu Upbitove matične tvrtke, Dunamu, čija je vrijednost procijenjena na 17 milijardi dolara prošlog studenog kada je Hybe, agencija koja stoji iza K-pop senzacije BTS, kupila 2,5% udjela. Qualcomm, američki div – proizvođač poluvodiča, prethodno je držao 6% Dunamua.

9. Barry Silbert

 • Neto vrijednost: 3,2 milijarde dolara
 • Izvor bogatstva: Digital Currency Group
 • Državljanstvo: SAD
Barry Silbert

Osnivač investicijske grupe Digital Currency Group, Silbert, izgradio je raznoliki kripto konglomerat. Njegova investicijska tvrtka kontrolira Grayscale, koji upravlja kripto imovinom od oko 28 milijardi dolara, kao i CoinDesk, popularnu tvrtku za kripto vijesti i događaje. Preko brojnih podružnica, Silbertov DCG uložio je u više od 200 kripto startupa. Prije kriptovalute, Silbert je bio investicijski bankar i poduzetnik koji je 2015. Nasdaqu prodao platformu za trgovanje dionicama Second Market za nepoznat iznos.

10. Jed McCaleb

 • Neto vrijednost: 2,5 milijardi dolara
 • Izvor bogatstva: Ripple, Stellar
 • Državljanstvo: SAD
Jed McCaleb

McCaleb je većinu svog bogatstva zaradio od Ripple Labsa i XRP-a, projekta kriptovaluta usmjerenog na plaćanja koji je suosnovao 2012.; McCaleb je napustio projekt 2013. nakon svađe s Larsenom i ostalim članovima tima. Od tada je McCaleb kroz periode prodao velik dio svog XRP-a, pridržavajući se sporazuma o razdvajanju iz 2014. koji je sklopio s Ripple Labsom. On je osnivač i glavni tehnološki direktor kriptovalute Stellar.

11. (i 12.) Nikil Viswanathan i Joseph Lau

 • Neto vrijednost: po 2,4 milijarde dolara
 • Izvor bogatstva: Alchemy
 • Državljanstvo: SAD (oba)
Joseph Lau i Nikil Viswanathan

Suosnivači blockchain startupa Alchemy, Viswanathan i Lau prvi put su se susreli 2011. na Stanfordu na satu informatike; od tada su zajedno izgradili preko 10 proizvoda. Njihov prvi hit, meetup aplikacija Down To Lunch, nakratko je bila najbolja aplikacija za društvene mreže Apple App Storea u travnju 2016. Nakon što su otkrili kripto, dvojac je 2017. pokrenuo Alchemy kao alat za blockchain poduzetnike i programere. Danas je Alchemy vodeća razvojna platforma za Web3 aplikacije, uključujući NFT Powerhouse OpenSea i decentraliziranu razmjenu Kyber. U veljači je tvrtka prikupila 200 milijuna dolara uz procjenu od 10,2 milijarde dolara.

13. (i 14.) Devin Finzer i Alex Atallah

 • Neto vrijednost: 2,2 milijarde dolara
 • Izvor bogatstva: OpenSea
 • Državljanstvo: SAD (oba)

30 i nešto-godišnjaci suosnovali su blockchain startup OpenSea, ranog igrača na rastućem NFT tržištu. OpenSea služi kao peer-to-peer platforma za korisnike da kreiraju, kupuju i prodaju non-fungible tokene. U 2018., dvojac je ušao u Y Combinator akceleratorski program s idejom da ljudima u kriptovalutama plaćaju da dijele svoje Wi-Fi pristupne točke. Nakon što su otkrili CryptoKitties – kolekcionarski predmet kojim upravlja Ethereum i koji je privukao sljedbenike slične kultu – okrenuli su se ideji tržišta za novonastale NFT-ove, koja je prošle godine eksplodirala u popularnosti. OpenSea je prikupio kapital procijenjen u siječnju na 13,3 milijarde dolara , što je povećanje u odnosu na 1,5 milijardi dolara samo šest mjeseci ranije. Finzer i Atallah svaki drže po 18,5% udjela u tvrtki.

15. Fred Ehrsam

 • Neto vrijednost: 2,1 milijarda dolara
 • Izvor bogatstva: Coinbase
 • Državljanstvo: SAD
Fred Ehrsam

Suosnivač Coinbasea, Ehrsam sada vodi Paradigm, koji uglavnom ulaže u kripto kompanije i nove tokene. U siječnju, Paradigm je uložio u Citadel Securities, jednog od najvećih pokretača na američkim tržištima trgovanja dionicama. 34-godišnji Ehrsam napustio je Coinbase 2017., ali je ostao u upravi i još uvijek drži 6% udjela u kompaniji. Prije nego što je otkrio kriptovalute, Ehrsam je radio kao trgovac devizama u Goldman Sachsu. Mladi mogul dijelom pripisuje svoj kripto uspjeh tome što je bio “hardcore gamer” u srednjoj školi.

16. Kim Hyoung-nyon

 • Neto vrijednost: 1,9 milijardi dolara
 • Izvor bogatstva: Upbit
 • Državljanstvo: Južna Koreja
Kim Hyoung nyon

Izvršni potpredsjednik južnokorejskog Dunamua, Hyoung-nyon posjeduje oko 13% vodeće južnokorejske kripto burze, koju je suosnovao prije deset godina s kolegom kripto milijarderom Song Chi-hyungom.

17. Michael Saylor

 • Neto vrijednost: 1,6 milijardi dolara
 • Izvor bogatstva: MicroStrategy
 • Državljanstvo: SAD
Michael Saylor

Saylor je pretvorio MicroStrategy, kompaniju za poslovni softver koju je suosnovao 1989., u Bitcoin proxy. Samo u 2020. kripto entuzijast je nadzirao MicroStrategyjevu kupnju više od 70.000 bitcoina – po cijeni od otprilike 1,1 milijardu dolara – koristeći gotovinske rezerve i posuđena sredstva. Oklada se isplatila jer je vrijednost Bitcoina porasla. Dionice MicroStrategyja učetvorostručile su se u posljednje dvije godine, vraćajući Saylora u klub s tri zareza. (57-godišnji Saylor milijarder iz doba dot-com-a vidio je da mu je bogatstvo naglo palo tijekom kraha dot-com-a i nakon računovodstvenog skandala.) Uvijek gladan bitcoina, Saylorova MicroStrategy objavila je krajem ožujka da je preuzela zajam od 205 milijuna dolara za kupnju veće količine vodeće kriptovalute.

18. Matthew Roszak

 • Neto vrijednost: 1,4 milijarde dolara
 • Izvor bogatstva: Bitcoin, druge kriptovalute
 • Državljanstvo: SAD

Roszak je počeo kupovati bitcoin 2012. i sudjelovao je u ranoj inicijalnoj ponudi kovanica, kupujući tokene kao što su Mastercoin, Factom i Maidsafe. 2013. Roszak je također ulagao u razne kripto startupe, uključujući popularne burze Coinbase i Kraken. Prije kriptovalute, Roszak je radio kao ulagač privatnog kapitala u tvrtkama poput SilkRoad Equity (gdje je podmirio SEC-ove optužbe za insajdersko trgovanje) i Advent International u Ujedinjenom Kraljevstvu. Istinski vjernik, Roszak je nedavno predvodio inicijativu da se svakom članu Kongresa daju digitalna sredstva u vrijednosti od 50 dolara i kaže kako je Richardu Bransonu i Billu Clintonu dao njihove prve bitcoine.

19. Tim Draper

 • Neto vrijednost: 1,2 milijarde dolara
 • Izvor bogatstva: Bitcoin, druge kriptovalute
 • Državljanstvo: SAD
Tim Draper

Draper je prvi put uložio u Bitcoin 2012. Dvije godine kasnije, 2014., kupio je 29.656 bitcoina za 18,7 milijuna dolara – ili samo 632 dolara po novčiću – od U.S. Marshals, na aukciji tokena koje je zaplijenio od Silk Road, zloglasno online tržište za ilegalnu robu i usluge. Ranije ove godine, Draper je rekao za Forbes kako vjeruje da će Bitcoin dostići 250.000 dolara do kraja 2022.; trenutna mu je vrijednost ispod 50.000 dolara.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno