Financa
Digitalni poslovni portal

Prosecco vs. Champagne: razlike i kada ih koristiti

Mjehurići su apsolutni užitak za piće i lako se spajaju sa hranom, od čipsa do kamenica. I dok otvaranje pjenušavog vina nedvojbeno kreira odličan zvuk, ono što je unutar boce može se drastično razlikovati. Razumijevanje razlika u profilima okusa, metodama proizvodnje i regijama u proseccu i šampanjcu pomoći će vam da budete malo pronicljiviji kada posegnete za sljedećom čašom pjenušavog vina.

Odakle dolaze?

Znate ono klasično rivalstvo Italije i Francuske u svijetu gastronomije? Prosecco vs. Champagne je još jedna takva utakmica. Ali ova dva pjenušca ne moraju se natjecati; i jedan i drugi su jedinstveni na svoj način, predstavljaju terroir svoje zemlje u svom najboljem izdanju.

Prosecco

Prosecco se proizvodi u sjeveroistočnom kutu Italije, u regijama Veneto i Friuli Venezia Giulia, od bijele sorte grožđa glera. Postoje dvije razine prosecca, s oznakom DOC i DOCG. Prosecco DOC je niže razine, jer dolazi iz bilo kojeg nejasnog područja unutar regija Veneto i Friuli bez određivanja vinograda ili prinosa grožđa. Conegliano-Valdobbiadene DOCG se može označiti kao takav samo ako se uzgaja između dva grada Conegliano i Valdobbiadene, gdje su vinogradi smješteni na strmim, vapnenačkim brežuljcima.

Šampanjac

Šampanjac je iz regije Champagne, koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu Francuske. Chardonnay, pinot noir i pinot meunier su tri primarne sorte grožđa koje se koriste za izradu šampanjca. U ovoj regiji postoji samo jedan naziv, Champagne AC. Postoji pet podregija unutar apelacije koje proizvode većinu šampanjca, a unutar svake od tih podregija postoje određena premier crugrand cru sela. Zbog sjevernog položaja, vinogradi se moraju boriti protiv hladnih zima, proljetnih mrazeva i značajnih količina kiše; međutim, hladna klima daje bobičasto voće željene kiselosti i niske razine šećera potrebne za izradu ovog klasičnog pjenušca.

Šampanjac

Kako se izrađuju?

Oba pjenušca započinju svoju primarnu fermentaciju na sličan način, ali kada dođe vrijeme da dobiju svoje mjehuriće, ova dva vina su različiti svjetovi.

Prosecco

Prosecco se proizvodi metodom koja je poznata kao tank metoda ili charmat. U tom procesu grožđe prolazi fermentaciju u spremnicima od nehrđajućeg čelika. Ovakva inertna posuda pomaže zadržati cvjetne arome i voćne karakteristike grožđa. Nakon što se sok pretvori u vino, premješta se u zatvoreni spremnik pod tlakom kako bi prošao sekundarnu fermentaciju i postao gazirani. Vino se zatim filtrira kako bi se uklonio kvasac, dodaje se doza i puni se pod pritiskom. Prošek općenito ne prolazi kroz malolaktičku fermentaciju (MLF) i nije namijenjen za odležavanje.

Šampanjac

Šampanjac se proizvodi tehnikom za koju treba puno više vremena i koja se zove tradicionalna metoda ili Méthode Champenoise. Kada se grožđe preša, prvi sok se naziva cuvée; ostatak se zove taille. Najfiniji šampanjac se pravi samo od cuvéea. Primarna fermentacija može se obaviti u bačvama od nehrđajućeg čelika ili hrastovine. O svakom pojedinom vinaru ovisi hoće li dopustiti pojavu MLF-a prije druge fermentacije.

Zatim se vino miješa kako bi se postigao željeni stil. Različito grožđe iz različitih vinograda, pa čak i prethodne berbe mogu se koristiti za stvaranje uravnoteženog osnovnog vina. Boce se zatim pune osnovnim vinom, kao i sa liqueur de tirage, koji je kombinacija vina, šećera, kvasca i hranjivih tvari kvasca. Vino je zatvoreno krunastim čepom i podvrgava se drugoj fermentaciji u boci, gdje zadržava CO2 i postaje gazirano.

S vremenom mrtve stanice kvasca oslobađaju kemijske spojeve koji pridonose klasičnim notama šampanjca kruha i keksa. Ovaj proces poznat je kao autoliza kvasca i pomaže očuvanju vina u godinama koje dolaze. Nakon još nekoliko procesnih koraka, boca se se začepi i počinje odležavanje boce.

Prosecco vs. Champagne: profili okusa i karakteristike

Prosecco ima svježe arome zelene jabuke, korice limuna, s notama dinje, kisele jabuke i svježeg vrhnja. Svježe je, voćno, cvjetno i obično je nešto slađe od šampanjca. Budući da se druga fermentacija odvija u spremnicima, stvara se manji pritisak, što rezultira većim, sporijim mjehurićima.

Prosecco

Šampanjac ima arome citrusa, bijele breskve i tosta s notama bijele trešnje, badema i pečenog voća. Od dodira s talogom je bogat i kompleksan. Također ima više brzih mjehurića zbog razvoja karbonizacije u boci.

Prosecco vs Šampanjac: uparivanje s hranom

Relativno visoka kiselost u svakom od ovih vina znači da su oba odlična u kombnaciji s hranom. Kako je prosecco više voćni i cvjetni, s daškom slatkoće, klasičan je spoj za pršut i dinju te druga slana i voćna predjela. Budući da može imati malu količinu zaostalog šećera, također je odličan spoj za tajlandsku hranu i druga slično začinjena jela. Prosecco je također ključni igrač u mnogim koktelima, poput Aperol spritz-a.

Dubina i tekstura šampanjca dobro se slažu s kamenicama, školjkama i drugim sirovim, slanim zalogajima. Također je odličan dodatak prženoj i masnoj hrani, poput pržene piletine i čipsa. Iako se ovi mjehurići mogu pomiješati u koktel, oni su sami po sebi luksuz.

Cijena

Proseccoova cijena u skladu je s metodom proizvodnje i jeftinija je od dva pjenušava vina; kvalitetna boca prosecca je oko 15-20 eura. S druge strane, šampanjac je mnogo intenzivniji i skuplji za proizvodnju, stoga možete očekivati ​​da ćete platiti oko 40 do 45 eura za kvalitetniju bocu.

Odabir mjehurića

Ovdje nema pravog ili pogrešnog izbora. I prosecco i šampanjac su živahni, radosni dragulji. Ako tražite bocu mjehurića za svoju sljedeću rođendansku zabavu ili poslijepodne na plaži, uskladite svoje raspoloženje s jedinstvenim profilima okusa i krenite odatle.

Izvor: lovetoknow.com

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije