Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Gdje pojesti dobru pečenu janjetinu u Dalmaciji? Ovo su kultna mjesta koja vrijedi posjetiti

Postoji neka romantičarska simbolika kad je janjetina u pitanju. Kad netko kaže da vas vodi na janjetinu, kao da se osjetite posebno počašćeno, kao da obrok koji će uslijediti sa sobom nosi neku svečanu prtljagu koju baš nikad ne odbijate. Zato se spremno ukrcavate u vlak okusa koji baš uvijek miriše na hrskavu janjeću kožicu, mladi luk i domaći paradajz. Jedemo ju kad se netko ženi, kad je “pokrivanje” krova kuće pri kraju, kad najstarije dijete u obitelji maturira, kad najmlađe kupi stan i, najčešće, kad se vraćamo s mora u unutrašnjost. Skretanje s ceste na janjetinu je svojevrstan ljetni ritual koji će malo koji Hrvat zaobići, a moramo priznati da se nama prilično sviđa. Ovog puta smo odlučili istaknuti mjesta gdje vrijedi pojesti dobru janjetinu kad se nađete u Dalmaciji.

Zadar

Tamaris

Kultni zadarski restoran Tamaris posebno hvale zbog pečene janjetine. Što se tiče ostatka ponude mišljenja su podijeljena, ali kad je riječ o janjetini s ražnja odluka je jednoglasna kako se ovdje jede zaista dobro pečenje.

Šibenik i okolica

S ceste se ozbiljno skreće kad je u pitanju ova konoba. Ovdje pripremaju različita mesa na različite načine, a osim pečenja i skradinskog rižota nude i janjeća jetrica na venecijanski i janjeće tripice odnosno fileke. Iako je konoba danas najpoznatija po pečenom odojku, ne može joj se negirati dobro poznavanje tehnika pripreme janjećih iznutrica i tripica.

Gostionica Boraja, Boraja

Još od vremena kada nije bila izgrađena Jadranska magistrala, a autobusi su između Zadra i Splita vozili samo preko Boraje. Šoferi su redovito stajali na Boraji na tanjur janjeće juhe i dobar komad mesa. Ovdje se naručuje janjetina s ražnja, a služe ju s, na krupno narezanim fetama, domaće rajčice i luka.

Odmorište Krka

Ovo je jedno od atraktivnijih odmorišta na autocesti gdje se između ostalog i dosta dobro jede u većini slučajeva. Omeđeno stijenama lijeve obale Krke, pogled s odmorišta puca na rijeku Krku, Prokljansko jezero i Skradin. Zanimljivo je kako se svakodnevno pripremaju janjetina s ražnja, dok ispod peke pripremaju razne namirnice poput tuke, pivca, liganja, janjetine, teletine i kruha ispod peke.

Restoran Vicko, Šibenik

Poznati restoran “Torcida” u Donjem Polju kod Šibenika promijenio je ime! Više ne nosi me splitske navijačke skupine već se zove restoran “Vicko”. Osim navedenih, ljubitelji pečene janjetine hvale i šibensku adresu u Donjem polju – Restoran Torcidu. Osim janjetine na ražnju, ovdje možete pojesti i onu ispod peke, kao i kruh koji spremaju tako te hobotnicu.

Restoran Kod Pere, Radučić

Ovo je legendarno mjesto i tko god se našao u blizini Radučića, zasigurno je svratio kod Pere na malo pečenog. Posluje od 2003. godine, a janjci su iz okolice Bukovice i Oklaja. Vlasnik Pere Škorić u svom lokalu je “od jutra do mraka”, a vrte se janjci, odojci pa i ćevapi.

Restoran Marin, Tisno

Restoran Marin u obiteljskoj tradiciji već 10 godina nudi dalmatinsku autohtonu kuhinju. Jedno od svojih izdvojenih jela te po kojima je poznat su svakako jela sa ražnja kao što su janjetina i odojak s ražnja, ali uz njih se služe raznorazne tjestenine, jela s roštilja, riblje delicije te mnoga druga jela.

Perlica, Klis

Restoran Perlica se smjestio 1,2 km od kliške tvrđave, a njihova je janjetina posebna jer pase okolnim brdima prepunim mirisnog ljekovitog bilja i utjecaja blagotvornih morskih strujanja. Specijalitet kuće je janjetina s ražnja koju pripremaju na način dugogodišnje obiteljske tradicije, ali pripremaju i sve vrste mesa na tradicionalne načine, jela ispod peke, pivca na više načina te nude ekološke salate, sir i pršut te domaći kruh iz krušne peći.

Konoba Kopačina, Donji Humac

Konoba Kopačina započela je s radom 2000.godine. S više od 35 godina iskustva u ugostiteljstvu, vođena s ljubavi prema otoku, obitelj Jugović otvara u Donjem Humcu konobu Kopačinu. Ponudu konobe Kopačina karakteriziraju razni brački specijaliteti, specijaliteti od janjetine, brački ovčji sir, bračke delicije te svježa riba i morski plodovi. Ovdje služe i originalni brački vitalac.

Pelješac

OPG Antunović, Kuna Pelješka

Obiteljsko gospodarstvo Antunović smješteno je u malom mjestu Kuna Pelješka na poluotoku Pelješcu koje broji svega dvjestotinjak stanovnika. Nisu razvikani ni smješteni na glavnoj cesti, ali itekako se imaju čime ponositi, naime nude hranu iz svog uzgoja, a uložili su i velike napore kako bi autohtonu sortu ovce Dubrovačka ruda spasili od izumiranja. Nemojte se zaboraviti najaviti jer specijaliteti po kojima su poznati rade po prethodnoj najavi. Kruh ispod peke, janjetina i kozletina, pikatić ili tripice samo su neke od delicija kojima se ondje možete osladiti, a posebno je zanimljiv i sam interijer u kojem sa stropa vise pršuti.

Izvor:jutarnji hr

 

 

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno