Nedjelja, 26 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ovo su bizarna pravila Muska za uposlene u Tesli

Svaki član Teslinog tima mora se pridržavati pravila Elona Muska, jednog od osnivača. Pravila su pravila, pa makar bila i bizarna. Ona su ipak Muskova.

Od kraja 2021. godine, jedna od najvećih i najuglednijih automobilskih tvrtki Tesla na popisu zaposlenih ima gotovo 100.000 ljudi. Tvrtku su prije 18 godina osnovala dva inženjera, Martin Eberhard i Mark Tarpening, a Elonu Musk se pridružio godinu dana nakon osnutka da bi postao predsjednik 2008.

Za neke ‘dar s neba’, za druge ‘ekscentrični milijarder’, Musk je u svakom slučaju poslovni unikat i inovator. Prema Forbesu i sličnim medijima, Musk je na čelu garde najbogatijih ljudi na svijetu. To je ono što je dostupno javnosti i zašto mnogi o tome govore s poštovanjem. Svaka se riječ Maska čita s posebnom pažnjom.

To je jedna strana medalje velikog Muska.

Postoji još jedna, uglavnom bizarna strana.

Pravila Maska i druga strana medalje

Druga strana medalje teško je dostupna javnosti, prvenstveno zato što Tesla i Musk svojim zaposlenicima nude posebne ugovore o povjerenju na potpisivanje. To je jedan od razloga zašto insajderske informacije iz same tvrtke po mišljenju managementa ostaju u tvrtki gdje im je i mjesto.

No, događa se da neki mailovi koje Musk šalje na e-mail adrese svog tima ‘cure’ i dospiju u javnost. Ovo dolazi kao medijska poslastica koja ne oduševljava posebno Muskove obožavatelje i pratitelje.

Portal Hotcars, specijaliziran za automobilsku industriju, prije nekoliko je dana objavio pravila za zaposlenike Tesle. Kako su naveli, Musk je povremeno inspiriran, i svojim zaposlenicima šalje mail s nekom od novih zabrana ponašanja. Što je sada aktualno i što Musk zabranjuje svojim zaposlenicima?

Žargon ne dolazi u obzir

U e-mailu iz svibnja 2010., prema Hotcarsu, Musk je strogo zabranio zaposlenicima korištenje žargona i akronima u komunikaciji. “Akronimi su glupost. Nitko se ne može sjetiti tih silnih riječi i mnogi sjede i šute na sastancima jer ne žele izgledati glupo”, pisalo je u e-mailu kao Muskovo objašnjenje.

Udruženje strogo zabranjeno

Ako nekome padne na pamet da se udruži s kolegama i napravi nekakvu udrugu ili sindikat, čekaju ga sankcije i otkaz. Bez pregovora.

Nema popusta

Želite li se jednog dana pridružiti Teslinom timu, nećete dobiti popust na kupnju novih automobila. Dok druge tvrtke koriste popuste kako bi privukle zaposlenike da promoviraju proizvode na kojima rade, Musk to strogo zabranjuje.

Veliki i česti sastanci?

Zabranjeni su veliki i česti sastanci. Musk je ovu odluku obrazložio mišljenjem da su veliki sastanci mrlja svakoj tvrtki i da se s vremenom pogoršavaju. Tesla kao tvrtka visoko cijeni dobro upravljanje vremenom i zato su sastanci dopušteni samo ako je tema hitna. Predsjednik smatra da se zaposlenici trebaju baviti proizvodnjom, a ne sastajanjem.

Ne smijemo prestati raditi

Tesla ne gasi svoje pogone. Nikada. Posao ne smije stati po nalogu Elona Muska, niti jednog segmenta.

Zabranjeno je pozvati hitnu pomoć

Iako je broj ozljeda zaposlenika Tesle na visokoj razini, Musk je zabranio zaposlenicima koji rade u tvrtki da pozovu hitnu pomoć. Ako je zaposlenik lakše ozlijeđen, odmah se vraća na red.

Izostanak se ne oprašta

Ima li član Teslinog tima privatnih problema, obiteljskih obaveza ili mu je potreban slobodan dan iz zdravstvenih razloga, Musk mu ne oprašta izostanak s posla. Sve se bilježi – kada netko dođe na posao, kada ode, koliko i zašto se liječio. Sve su to nedostaci zaposlenika i napisani su mu kao potencijalni razlozi za otkaz. Previše takvih nedostataka zasigurno dovodi do otkaza.

Pridržavate li se pravila i zdravog razuma?

Ovo je prilično zbunjujuće pravilo. Musk je izdao stotine uputa koje se zaposlenici moraju pridržavati, a s druge strane poziva ih da slušaju zdrav razum. To znači da bi trebali odabrati bolje rješenje ako uoče da pravilo dovodi do kontraefekta. No, još se nije čulo da je itko u Tesli ostao bez sankcija ako se nije držao pravila koje je propisao Musk.

Izvor:bonitet.com

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno