Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Rusija pokreće vlastitu kriptoburzu

Rusija pokreće vlastitu kriptoburzu. Lokalni zakonodavci rade na izmjenama i dopunama postojećeg zakonodavstva „O digitalnoj finansijskoj imovini“ u konsultaciji sa zainteresovanim stranama na tržištu.

Ruski zakonodavci rade na amandmanima za pokretanje nacionalne kripto burze. Ovaj napor navodno podržavaju i Ministarstvo finansija i Centralna banka Rusije koji imaju dugu povijest neslaganja oko kripto regulacije u zemlji.
Kako su lokalni mediji izvijestili 23. studenog, članovi donjeg doma ruskog parlamenta, Dume, razgovarali su o izmjenama i dopunama postojećeg zakona o kriptovalutama u zemlji „O digitalnoj finansijskoj imovini“ sa zainteresovanim stranama na tržištu. Amandmani, kojima bi se utvrdio pravni okvir za nacionalnu razmjenu, prvo će biti predstavljeni centralnoj banci, navodi kripto.ba.

Sergej Altuhov, član Odbora za ekonomsku politiku Dume, istakao je fiskalni senzibilitet takvih mjera:
Nema smisla negirati postojanje kriptovaluta, problem je što kruže u velikom toku izvan državne regulative. To su milijarde rubalja izgubljenih poreskih prihoda u saveznom budžetu.

U lipnju je šef Komiteta Dume za finansijsko tržište Anatolij Aksakov predložio da bi nacionalna kriptoburza u Rusiji mogla biti pokrenuta kao dio Moskovske burze, “respektabilne organizacije sa dugom tradicijom”. U rujnu je Moskovska burza izradila nacrt zakona u ime centralne banke kojim se dozvoljava trgovanje digitalnom finansijskom imovinom.
Ranije ovog mjeseca, u Dumi je predstavljen nacrt zakona kojim bi se legalizirati rudarenje kriptovaluta i prodaja iskopanih kriptovaluta. Nacrt zakona će formirati rusku platformu za prodaju kriptovaluta, ali će lokalni rudari moći koristiti i strane platforme. U potonjem slučaju, ruske valutne kontrole i propisi se ne bi primjenjivali na transakcije, ali bi se one morale prijaviti ruskoj poreskoj službi.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno