Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ruski hakeri i dalje pokušavaju provaliti u Microsoftove sustave?

Microsoft je u petak rekao da je ruska grupa Nobelium pokušavala pristupiti njihovim internim sustavima i spremištima izvornog koda. Grupu Nobelium u Microsoftu još zovu i Midnight Blizzard.

Posljednjih tjedana vidjeli smo dokaze da Midnight Blizzard koristi informacije prvobitno izvučene iz naših korporativnih sustava e-pošte za dobivanje ili pokušaj dobivanja neovlaštenog pristupa. To je uključivalo pristup nekim od tvrtkinih repozitorija izvornog koda i internih sustava. Do danas nismo pronašli dokaze da su sustavi za korisnike koji se nalaze na Microsoftovom hostingu bili ugroženi.

Microsoft u objavi na blogu

Microsoft je rekao da je Midnight Blizzard pokušavao pristupiti tajnama, uključujući one koje dijele Microsoft i njegovi korisnici. Ali se Microsoft obraćao i pomagao pogođenim korisnicima, piše CNBC.

“Midnight Blizzard je povećao opseg nekih aspekata napada. Kao što su lozinke, čak 10 puta u veljači,. U usporedbi s već velikim opsegom koji smo vidjeli u siječnju 2024.”, stoji u priopćenju.

Microsoft je rekao da je povećao svoja ulaganja u sigurnost i napore da se obrani od napada. Te da je pojačao mjere nadzora i kontrole.

Tvrtka je prvi put u siječnju rekla da je otkrila kibernetički napad iz Nobeliuma. Tada je ruska grupa hakirala e-poštu najviših rukovoditelja. Microsoft je u to vrijeme rekao da nema dokaza da je hakerska skupina pristupila korisničkim podacima, proizvodnim sustavima vlasničkog izvornog koda.

Ubrzo nakon napada na Microsoft, Hewlett Packard Enterprise je rekao da je njegov sustav e-pošte temeljen na oblaku također bio ugrožen.

Vlada SAD-a Nobelium smatra dijelom ruske vanjske obavještajne službe SVR, a uz Midnight Blizzard poznat je i kao Cozy Bear ili APT29.

Rusija je, tijekom rata koji vode protiv Ukrajine, više puta optužena za kibernetičke napade na zapadne zemlje i kompanije.

U prosincu 2023., britanski Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost rekao je da je Rusija ciljala političare, novinare i državne službenike u višegodišnjoj “kampanji zlonamjernih kibernetičkih aktivnosti” koja je imala za cilj potkopavanje demokracije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno