Financa
Digitalni poslovni portal

Smanjuje li bitcoin utjecaj financijskih lidera

Investitor u tehnologiju Peter Thiel svojom kritikom bitcoina suprostavio se najmoćnijim osobama američkih financija, optužujući ih pritom da pokušavaju da uguše nešto što je postalo moćan politički pokret.
Thiel, koji je jedan od prvih investitora kompanije Facebook, nazvao je kako navodi Financial TImes Warren Buffett-a, važnu ličnost u svijetu investicija kao “starca sociopatu iz Omahe”.
Nije štedio epitete kada su u pitanju generalni direktor investicijske kompanije JPMorgan Chase Jamie Dimon, ali i Larry Fink član uprave BlackRock-a, objasnivši da su svi dio “gerontološkog odijeljenja” u financijama, koji bi rado isključilo kriptovalute iz glavnih financijskih tijekova.
Svi spomenuti komentari su izrečeni na konferenciji Bitcoin 2022. održanoj u Miami-ju od 06. do 09. travnja, a publika je Thiel-ove komentare dočekala s odobravanjem, još je dodao da su kriptovalute dio “revolucionarnog omladinskog pokreta” koji mijenja tradicionalne financije i predstavlja prijetnju za establishment uticajnih i bogatih.

Jedan od osnivača platforme PayPal već dugo ukazuje na mogućnost integriranja kriptovaluta u postojeći financijski sustav. Kompanija PayPal je odustala od ambicija za kreiranje vlastite kriptovalute vrlo rano kako bi se uključila u postojeći platni sustav.
Treba spomenuti da ova kompanija u ovom trenutku vrijedi 130 milijardi dolara, Thiel navodi da je kapitalizacija platformi za online plaćanje razočaravajuće niska u odnosu na to kakva je mogla biti.

Video s konferencije održane u Miami-ju Bitcoin 2022 održana od 06. do 09. travnja 2022. godine

S druge strane, bitcoin, čija je ukupna tržišna vrijednost 830 milijardi dolara, mogao bi parirati zlatu, koje u ovom trenutku vrijedi 13 biliona dolara.
Uzimajući u obzir inflaciju i pad vrijednosti papirnih valuta, Thiel tvrdi da bi vrijednost bitcoina mogla parirati gotovo svim dvjetskim dionicama dostupnim za investiranje, koje trenutno vrijede 115 biliona dolara, kao što je to bio slučaj sa zlatom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
U otvorenoj kritici financijskih lidera, on je izjavio da namjerno ograničavaju bitcoin kako bi zaštitili vlastiti uticaj.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije