Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

U SAD su burzovni indeksi doživjeli korekciju, europski nešto bolji

U SAD su burzovni indeksi protekli tjedan ipak završili u crvenom. Radni tjedan je počeo optimistično. U četvrtak su burzovni indeksi dosegli nove rekordne razine. Ipak, nakon izvješća o pojačanom tempu zapošljavanja jučer vrijednosti dionica doživjele snažnu korekciju.

S&P 500 indeks u proteklom radnom tjednu je izgubio na vrijednosti 0,14 posto, a trgovina je završila na 5.124 boda. Do četvrtka su ga izuzetno visoko držale cijene dionica u tehnološkom sektoru. Dow Jones je doživio korekciju 0,63 posto, a trgovina je završila na 38.723 boda. Nasdaq indeks je u proteklom radnom tjednu doživio korekciju od 1,10 posto, a trgovina je završila na 16.085 bodova.

Burzovni indeksi u “crvenom” zbog pojačanog tempa zapošljavanja

Poslodavci u SAD su intenzivnije zapošljavali u veljači nego na početku godine. Otvorivši više radnih mjesta od mjesečnog prosjeka unatrag godinu dana, pokazale su prve procjene ministarstva rada.
Poslodavci u najvećem svjetskom gospodarstvu u veljači su neto otvorili 275 tisuća novih radnih mjesta. Nakon 229 tisuća u siječnju i 290 tisuća u prosincu, prema revidiranim podacima.

To znači da je u prethodna dva mjeseca neto otvoreno 167 tisuća manje radnih mjesta, u usporedbi s onim što su pokazivale dosadašnje procjene ministarstva. U prethodnih 12 mjeseci u prosjeku je mjesečno neto otvarano 230 tisuća radnih mjesta, navodi se u izvješću.
Najviše su u veljači zapošljavali poslodavci u sektorima zdravstva, ugostiteljstva i socijalne skrbi, te u sektoru transporta i skladištenja. Tempo zapošljavanja u državnim službama bio je na razini mjesečnog prosjeka u proteklih godinu dana. Privatni sektor neto je otvorio 223 tisuće novih radnih mjesta, a državni 52 tisuće, pokazuju podaci ministarstva.

Stopa nezaposlenosti u veljači je uvećana za 0,2 postotna boda u odnosu na siječanj, na 3,9 posto. Broj nezaposlenih uvećan je za 334 tisuće u odnosu na siječanj, na približno 6,5 milijuna. U veljači prošle godine stopa nezaposlenosti iznosila je 3,6 posto i bez posla je bilo oko šest milijuna Amerikanaca.
Prosječna plaća po satu porasla je marginalnih 0,1 posto u odnosu na siječanj, na 34,57 dolara. U siječnju je uvećana za 0,5 posto. U odnosu na prošlogodišnju veljaču, porasla je za 4,3 posto, pokazuju podaci ministarstva rada.

Čelnik Fed-a želi inflaciju na 2 posto

U fokusu ulagača bio je i nastavak izvješća predsjednika Feda Jeromea Powella u Kongresu. Ponovio je da čelnici Feda žele biti sigurni da će inflacija i dalje slabiti prema ciljanoj razini od 2 posto prije nego što odluče smanjiti kamatne stope, a da se ta odluka bliži. Powellovi komentari učvrstili su procjene da bi Fed mogao početi smanjivati kamate u lipnju.

Podršku tržištu pružili su i novi podaci koji pokazuju da američko tržište rada postupno slabi. Premda Fed neće smanjiti kamatne stope tako agresivno kao što se očekivalo, tržište već mjesecima raste, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova. Inflacija postupno slabi, kao i gospodarstvo, koje će, po svemu sudeći, izbjeći recesiju, unatoč agresivnom povećanju cijene novca.

„Svi čekaju da se dogodi nešto loše, no ništa se loše ne događa po pitanju gospodarstva, tržišta, zarada kompanija i monetarne politike. Zahvaljujući tome, tržište je i dalje u zamahu”, objašnjava John Augustine, direktor u Huntington Private Bank.

Europske burze s različitim trendovima

Na europskim burzama cijene dionica su imale različit trendove. Londonski FTSE indeks doživio je korekciju od 0,30 posto, trgovanje je završeno na 7.660 bodova. Frankfurtski DAX je u proteklom radnom tjednu porastao za 0,40 posto, trgovanje je završeno 17.815 bodova. Pariški CAC je ostvario značajan rast, od 1,18 posto, a trgovina je završena na 8.028 bodova. Paneuropski indeks Stoxx 600 je ostvario rast od 0,95 posto, a trgovina je završena na 503 boda.

Dolar oslabio

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno pala, pa je na putu znatnog tjednog gubitka.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 102,80 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,30 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 148,55 na 147,55 jena, piše Hrportfolio.

Oštar pad tečaja dolara prema jenu posljedica je procjena da bi japanska središnja banka uskoro mogla početi normalizirati monetarnu politiku, nakon što je godinama vodila izuzetno poticajnu politiku. Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0950 dolara, blizu najviše razine u dva mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0895 dolara.

Jučer su čelnici Europske središnje banke ostavili kamate nepromijenjene, kao što se i očekivali, no signalizirali su da bi u lipnju mogli početi smanjivati kamate. Od početka tjedna je euro prema dolaru ojačao oko 1, a jen oko 1,5 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno