Što više učite o vinu, više shvaćate da manje znate. Ova beskrajno intrigantna tema zabavna je za istraživanje od površinske razine do najvećih dubina, a i svega između. Navlažite svoje nepce ovim zabavnim i zanimljivim činjenicama o vinu.
Činjenice o povijesti vina
Uz dugu i bogatu povijest, može se puno naučiti o podrijetlu vina, sortama grožđa i tehnikama proizvodnje vina.
- Poznato je da je prva vinova loza kultivirana u Gruziji tijekom 7000-5000 godina prije Krista.
- Arheolozi su otkrili prešu za vino i posude za fermentaciju u malom armenskom selu, za koje vjeruju da je mjesto najstarije vinarije koja datira iz 4100. godine prije Krista.
- Starogrčka kultura bila je pod jakim utjecajem vina, a Dioniz je bio poznat kao bog berbe grožđa u grčkoj mitologiji.
- Grčka vina često su bila prožeta biljem, začinima i medom.
- Rimljani su se počeli baviti industrijskim vinogradarstvom u Italiji, zapošljavajući robove u vinogradima.
- Gali su izumili drvene bačve u kojima su čuvali vino.
- Do 4. stoljeća prije Krista, područje koje je danas poznato kao Champagne, bilo je zasađeno vinovom lozom.
- U srednjem vijeku crkve i samostani proizvodili su većinu dostupnih vina.
- Prva vina punila su se u 17. stoljeću kada je otkrivena nova tehnologija proizvodnje stakla.
- Zloglasni štetnik, filoksera, prvi je put otkriven u francuskim vinogradima 1866. godine.
- Godine 1880. najmanje 80% talijanskog stanovništva živjelo je od procvata vinske industrije.
Činjenice o grožđu, vinovoj lozi i vinogradima
Od anatomije grožđa do životnog ciklusa vinove loze, proces uzgoja grožđa je nijansiran.
- Sok od grožđa bogat je vinskom kiselinom koja pomaže u održavanju vina slobodnim od bakterija i stabilnim.
- Kožice grožđa sadrže gorke tanine koji daju strukturu vinu i pomažu u očuvanju.
- Narančasta vina proizvode se od bijelog grožđa koje fermentira, što daje boju.
- Iako je sivi pinot bijelo vino, bobica ima ružičasto-plavo-sivu kožu.
- Grožđe je najvažnije komercijalno uzgojeno voće na svijetu.
- Vinova loza daje grožđe za berbu nakon treće godini.
- Većina vinskog grožđa su europske vinifere cijepljene na američku podlogu.
- U svijetu je poznato oko 10.000 sorti grožđa.
- Rosé se proizvodi od crnog grožđa
- Vina ‘starog svijeta’ su iz Europe i Bliskog istoka, dok su vina ‘novog svijeta’ iz Amerike, Australazije, Afrike i Azije.
- U SAD-u postoje 242 američka vinogradarska područja (AVA).
- Vinova loza može živjeti više od 60 godina.
Zanimljive činjenice o kušanju vina
Brojni su dijelovi slagalice za”dešifriranje” vina te pravilno kušanje i posluživanje vina.
- Procjena boje i prozirnosti prvi je korak u procesu kušanja.
- Vino zapravo više mirišete nego što ga kušate.
- Spajanje slatke hrane s vinom učinit će da vino djeluje gorko i manje voćno.
- Čaše za vino napravljene su tako da “zarobe” aromatične pare i dovode ih u vaš nos.
- „Mješavina” znači da je grožđe odvojeno fermentirano i potom miješano; ‘koferment’ znači da je grožđe prošlo zajedno kroz fermentaciju.
- Certifikat ‘Demeter’ znači da je vino certificirano biodinamičko.
- NV je skraćenica za non-vintage, što znači da je vino mješavina grožđa iz različitih godina.
- ‘Magnum’ je ekvivalent dvije standardne boce vina.
- Vrćenjem čaše gura se kisik kroz vino tako da ono oslobađa arome.
- Većina vina nije napravljena za odležavanje, nego u njima treba uživati u roku od godinu-dvije.
- ‘Vino pokvarenog čepa’ miriše i ima okus kao mokri karton i plijesan.
- Crveno vino ima više antioksidansa od bijelog vina.
- Kisela vina se vrlo dobro kombiniraju sa hranom.
- ‘Classico’ u Chianti Classico označava da je vino napravljeno od grožđa uzgojenog u povijesnom središtu regije.
Činjenice o vrstama vina
Upoznajte “tko je tko” na vinskoj polici.
- Sauvignon blanc je prepoznatljivo grožđe Novog Zelanda.
- Chablis se pravi od grožđa Chardonnay.
- Beaujolais Nouveau se pušta trećeg četvrtka u studenom svake godine.
- Grenache noir je primarno grožđe u Châteauneuf-du-Papeu.
- Cabernet sauvignon je najrasprostranjenije grožđe na svijetu.
- Crni pinot poznat je po izražavanju nijansi/karakteristika određenih mjesta gdje je uzgojen.
- Zinfandel i primitivo su isto grožđe.
- Rizling je prirodno visoke kiselosti s izraženim voćnim i cvjetnim aromama.
- Šampanjac se može tako nazvati samo ako se vino uzgaja, proizvodi i puni u francuskoj regiji Champagne.
- Barolo se pravi od grožđa nebbiolo.
- Sangiovese je najrasprostranjenije grožđe u Italiji.
- Sherry i port su ojačana vina, što znači da imaju dodatni alkohol.
- Pjenušavo vino dobiva svoje mjehuriće iz ugljičnog dioksida.
Vinske činjenice
S toliko toga za naučiti o vinu, dobro je napraviti korak unatrag i upijati tek nekoliko zabavnih činjenica u isto vrijeme. No, ako ste željni naučiti više, proučite i dodatne činjenice o vinu, ili upišite tečaj kako biste postali sommelier i tako se prepustili mnogim zanimljivijim činjenicama o vinu. Izvor: lovetoknow