Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Problemi za modni brend Esprit: Bankrotirali u Švicarskoj, Belgiji i Njemačkoj

Esprit, poznati modni lanac, proglasio je bankrot u Njemačkoj, prema izvještaju Bilda. Osim šest grana i 1.500 zaposlenih koje je to pogodilo, Reuters izvještava da Esprit trenutno restrukturira svoje poslovanje u Europi.

Ovo nije prvi put da se Esprit suočava s financijskim izazovima, budući da je ovo već drugi stečajni postupak u posljednje četiri godine. Kako bi se prilagodio promjenama na tržištu uzrokovanim pandemijom, kompanija je otpustila oko trećine zaposlenika i zatvorila 100 podružnica.

Krajem ožujka pojavila se vijest o bankrotu Esprita na švicarskom tržištu, a kasnije i u Belgiji.

U travnju, iz kompanije su objavili da je globalni ekonomski razvoj, zajedno s naglim porastom troškova energije i logistike, te negativnim raspoloženjem potrošača, kao i visokim troškovima najma za njihove podružnice, kumulativno utjecao na njihovo poslovanje. Što je rezultiralo nemogućnošću daljnjeg održavanja istog.

Krajem 2023., grana švicarskog Esprita bila je prezadužena za otprilike 12 milijuna švicarskih franaka. Unatoč tome, odjeća Esprita nastavit će se prodavati putem 19 podružnica koje upravljaju franšizni partneri. Kao i u 150 trgovina odjeće različitih brendova, objavila je modna grupa u to vrijeme.

Prema priopćenju iz tog vremena, tvrtka planira reorganizaciju i usredotočenje na online trgovinu te suradnju s franšiznim partnerima. Istaknuli su kako će posebno naglasiti “nove impulse u online kupovini”, prenosi Poslovni.

Esprit Retail Svitzerland AG potpuno je u vlasništvu modne grupacije Esprit Holdings Limited, koja je kotirana na burzi u Hong Kongu.

Tijekom nedavnog objavljivanja godišnjih rezultata, menadžment je izrazio zabrinutost zbog budućnosti brenda koji je osnovan 1968. godine. Rezultati za 2023. pokazali su pad aktivnosti od 16,3 posto, prihod je iznosio 5,912 milijardi hongkonških dolara (oko 700 milijuna eura). Dok su gubici značajno porasli na 2,339 milijardi hongkonških dolara (277 milijuna eura). Što predstavlja povećanje od 252 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno