Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Samsung: poslovni rezultati za drugi kvartal bolji od očekivanja

Samsung Electronics je u srijedu izvijestio o prihodima i operativnoj dobiti u drugom kvartalu većim od očekivanog. Potražnja za njegovim naprednim memorijskim čipovima koji su ključni za obuku umjetne inteligencije ostala je velika.

Ovo su rezultati Samsunga u drugom kvartalu u odnosu na prosječne procjene analitičara prema LSEG-u.

  • Prihod: 74,07 bilijuna korejskih wona (oko 53,45 milijardi dolara) naspram 73,74 bilijuna korejskih wona
  • Operativni profit: 10,44 bilijuna korejskih wona u odnosu na 9,53 bilijuna korejskih wona

Prihod Samsunga za kvartal koji je završio u lipnju skočio je za 23,42% u odnosu na godinu ranije. Dok je operativna dobit porasla za 1458,2%.

Južnokorejski div je rekao da je snažna potražnja korisnika koji šire ulaganja u umjetnu inteligenciju za memorijom pridonijela dobrim rezultatima.

Za drugu polovicu, Samsung je rekao da očekuje da će potražnja ostati jaka u svim poslužiteljskim proizvodima. Uključujući HBM, poslužiteljski DRAM i SSD. SDD ili solid-state disk što se odnosi na uređaj za pohranu temeljen na poluvodiču.

Tvrtka je dodala da bi proširenje kapaciteta kako bi se zadovoljila potražnja za HBM i poslužiteljskim DRAM-om moglo dodatno ograničiti ponudu konvencionalnih memorijskih čipova.

Tijekom razgovora o zaradi, tvrtka je rekla da planira odgovoriti na potražnju za umjetnom inteligencijom širenjem prodaje HBM3E — najnovijeg memorijskog proizvoda s umjetnom inteligencijom — kroz proširenje kapaciteta u drugoj polovici godine.

Također će proširiti prodaju SSD-ova koji su trenutno vrlo traženi i za AI poslužitelje, piše CNBC.

Tvrtka je također rekla da će isplatiti dividendu od 361 wona po običnoj i povlaštenoj dionici za drugi kvartal.

“Prema našoj trenutnoj politici dividende, ukupni iznos raspoređen po kvartalu iznosi približno 2,45 trilijuna wona, koji će biti isplaćeni krajem kolovoza.”

Dionice Samsunga porasle su čak 1,35% u srijedu ujutro.

Memorija kao unosan posao

HBM memorijski čipovi ključni su za AI čipove – koji su doživjeli veliku potražnju zahvaljujući procvatu AI. To je u velikoj mjeri pogodovalo tvrtkama kao što su Samsung Electronics i SK Hynix, dva najveća proizvođača memorijskih čipova u svijetu.

“S obzirom na to da se očekuje da će prosječne prodajne cijene memorije nastaviti uzlazni trend u sljedećih nekoliko kvartala, predviđamo kvartalni sekvencijalni rast dobiti za Samsung Electronics do 2025.”, rekao je CLSA u izvješću ranije ovog mjeseca nakon Samsungovih prognoza za drugi kvartal.

Poslovanje najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova oporavilo se kako su se cijene memorijskih čipova oporavile zahvaljujući optimizmu za AI prošle godine. Južnokorejski elektronički gigant zabilježio je rekordne gubitke 2023. jer se industrija pokolebala od pada potražnje za memorijskim čipovima i elektronikom nakon Covida.

“Nakon što su Nvidia i globalni proizvođači čipova nedavno objavili mapu puta za AI poluvodiče, predviđamo trend poskupljenja memorije do 1. polovine 2025. godine. To pripisujemo većoj zabrinutosti oko opskrbe memorijom usred snažne potražnje za HBM-om i SSD-ovima za poduzeća, koji koriste više pločica, uz produljeno vrijeme proizvodnje.”

SK Kim iz Daiwa Capital Marketsa

Samsung je navodno odobrio testove za korištenje svojih HBM3 čipova u Nvidijinim procesorima za kinesko tržište. SK Hynix je do sada vodio tržište HBM memorijskih čipova, budući da je bio jedini dobavljač HBM3 čipova za Nvidiju.

SK Hynix u četvrtak je zabilježio najveću kvartalnu dobit od drugog kvartala 2018. Oporavio se od gubitka od 2,88 trilijuna wona u istom razdoblju prije godinu dana.

Slabija potražnja za pametnim telefonima

Prodaja pametnih telefona pala je u drugom kvartalu uglavnom zbog “baznog učinka lansiranja novih modela” u prvom kvartalu. Međutim, serija Galaxy S24 i dalje ima veliku potražnju, rekao je Samsung.

“Potražnja za pametnim telefonima uzastopno se smanjila u sezonski slabom kvartalu, osobito u premium segmentu”, rekla je tvrtka. Dodali su da očekuju da će premium segment rasti u drugoj polovici, iako će masovni segment vjerojatno doživjeti usporavanje.

Profitabilnost u poslovanju s pametnim telefonima također je pala kako su cijene ključnih komponenti rasle.

Tvrtka planira nastaviti promicati svoje premium Galaxy AI proizvode. U svom najnovijem potezu, Samsung je prošlog tjedna najavio globalnu dostupnost svojih najnovijih Galaxy uređaja uključujući Galaxy Z Fold6, Z Flip6, Watch Ultra i Ring.

“Čak i u izazovnim okolnostima, nastavit ćemo ulagati u nadogradnju Galaxy AI funkcionalnosti kako bismo osigurali dugoročni održivi pokretač rasta”, rekao je Samsung u srijedu.

Counterpoint Research je rekao da bi Samsung trebao vidjeti “veći napredak u svojim operativnim performansama” u drugoj polovici, uglavnom potaknut memorijskim čipovima i trendom premium pametnih telefona.

“SK Hynix i Micron će ipak nastaviti izazivati ​​Samsung u memoriji i u segmentu umjetne inteligencije s rastom HBM-a i na tržištu pametnih telefona i osobnih računala s umjetnom inteligencijom. Kao i bliskim povezivanjem i optimizacijama s ključnim računalnim igračima kao što su Qualcomm, Intel i Nvidia.“

Neil Shah, potpredsjednik istraživanja u Counterpoint Research

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno