Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Disney kreće u borbu protiv dijeljenja lozinki

Korporacija Disney je objavila kvartalni izvještaj koji donosi dobre vijesti oko poslovanja njihovih streaming servisa, vodeću platformu Disney+, zabavni program Hulu i sportski ESPN+.

Platforma bila neisplativa

Prije nego što su to ocekivali, po prvi puta su od te djelatnosti ostvarili dobit. “Ostvarili smo veliki napredak,” rekao je financijski direktor Hugh Johnston tijekom razgovora s analitičarima. “Donedavno smo gubili milijardu dolara kvartalno.” Zašto je to velika vijest za konglomerat Disney?

Zato jer su ostale kompanije u sastavu, šest Disneyj-evih globalnih tematskih parkova, flota kruzera, prodaja potrošačkih proizvoda i licenciranje videoigara zabilježile tek blagi porast prihoda, ali je operativna dobit pala. Parkovi su i dalje posjećivani, ali uglavnom zbog povećanih troškova nisu više onako uspješni kao prije.

Nadzor djeljenja lozinki

Najvažnija vijest za korisnike, koju je izvršni direktor Disneyja, Bob Iger, najavio, odnosi se na nova pravila oko dijeljenja lozinki za svoje streaming usluge. Pojačani nadzor započet će globalno u rujnu. Nakon što se već od lipnja preliminarno provodi na odabranim tržištima. Disney je u veljači obavijestio američke pretplatnike o predstojećim promjenama. Upoznati su s novim uvjetima koji zabranjuju dijeljenje pristupnih podataka s bilo kim izvan primarnog prebivališta pretplatnika.

Pretplatnici koji žele dijeliti svoje račune s osobama izvan svog kućanstva moći će dodati te korisnike uz dodatnu naknadu. Točna cijena za ovu značajku još nije objavljena. Najvjerojatnije će se koristiti Netflixov model jer se njihovo suzbijanje dijeljenja lozinki pokazalo uspješnim i povećalo im je broj pretplatnika. Disney očito ne namjerava izmišljati drugačija polovna rješenja.

Disney nije eksplicitno detaljizirao kako će odrediti tko pripada kućanstvu pretplatnika za potrebe suzbijanja dijeljenja lozinki. Međutim, za pretpostaviti je neke vjerojatne metode na temelju industrijskih praksi i Disneyjevih izjava. Kompanija definira kućanstvo kao “skup uređaja povezanih s primarnim osobnim prebivalištem”. Navodi da može “analizirati korištenje vašeg računa kako bi utvrdila usklađenost” s novim pravilima.

Disney će pratiti uređaje koji se koriste za pristup usluzi i njihove lokacije kroz IP adrese koje se koriste za pristup računu. Analizirati obrasce gledanja i lokacije prijave kako bi identificirao sumnjivu aktivnost koja ukazuje na dijeljenje računa izvan kućanstva. Od pretplatnika će se zahtijevati da odrede svoje primarno kućanstvo i postave “kućnu” lokaciju za svoj račun. Disney također spominje “nove mogućnosti” i “novu funkcionalnost” za rješavanje nepravilnog dijeljenja. Ovo sugerira da imaju i neka svoja tehnoloških rješenja za otkrivanje korištenja računa.

Disney nudi proširene pakete, ali i veće cijene

Uz pojačani nadzor nad dijeljenjem lozinki, Disney planira, kao i drugi servisi u posljednje vrijeme, od listopada povećati cijene pretplata za Disney+, Hulu i ESPN+. Nadaju se da će poboljšana ponuda, uključujući ABC News Live i playliste, pružiti dovoljnu vrijednost koja opravdava povećane troškove.

Nedavno je za pretplatnike u SAD Disney ponudio novi paket, u kojem je, uz Disney+, Hulu i ESPN+, i servis MAx, bivsi HBO. U tom mega paketu se nalaze i BC, CNN, DC, Discovery, Disney, Food Network, FX, HBO, HGTV, Hulu, Marvel, Pixar, Searchlight, Star Wars, Warner Bros, pretplata s oglasima je 16,99 dolara, a bez oglasa 29,99 dolara mjesečno.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno