Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Olimpijada bez letećih taksija: Volocopteru nedostajao ključni certifikat

Olimpijada je propustila priliku da svijet vidi leteće taksije Volocoptera, dok druge tvrtke nastavljaju s razvojem letećih rješenja za prijevoz i dostavu.

Njemačka kompanija Volocopter imala je ambiciozne planove za završenu Olimpijadu, s namjerom da tokom igara započne prijevoz putnika svojim letećim taksijima i demonstrira svoju tehnologiju. Već nekoliko godina testiraju svoje letjelice oko Pariza, a cijelo to vrijeme su lobirali za potrebne dozvole. Nažalost, Olimpijada je završila bez da su leteći taksiji s putnicima poletjeli. Problem je nastao jer nisu dobili potrebni certifikat za motore svojih letjelica, s obzirom na sigurnosne razloge navedene u objašnjenju.

Kompanija je planirala prikazati svoju letjelicu VoloCity na nebu iznad Pariza, demonstrirajući mogući izgled budućeg taksi-prijevoza. VoloCity je opremljen s 18 električnih motora i može postići brzinu od 110 km/h, no s dometom od samo 35 km, koji je prikladan za gradske udaljenosti. Ipak, jasno je da će budućnost donijeti modele s većim dosegom. Leteći taksiji su trebali letjeti iznad Pariza i slijetati na plutajuću platformu na Sieni, čime bi prikazali pouzdanu zračnu opciju.

Međutim, za javnu demonstraciju svoje tehnologije i dokazivanje bit će potrebno pričekati još neko vrijeme.

Problemi američkih dobavljača

Prema objašnjenju izvršnog direktora Volocoptera, Dirka Hokea, problem je nastao zbog američkog dobavljača koji nije isporučio obećane komponente. Iako će Volocopter naknadno primiti potrebne motore, propustili su priliku za demonstraciju svojih letjelica na Olimpijadi. Tvrtka će nastaviti testiranja u predgrađu Pariza i nada se da će, kada dobiju sve potrebne dozvole, njihov leteći taksi-servis postati dostupan javnosti. Edward Arkwright, zamjenik izvršnog direktora ADP-a, izjavio je da su razočarani, ali su odlučili ne praviti kompromise u pogledu sigurnosti.

Volocopter nije jedina tvrtka u razvoju letećih taksija. Prema NY Postu, kineski Ehang je prva tvrtka na svijetu koja je dobila certifikat za svoje potpuno autonomne leteće taksije za prijevoz putnika. Također, Joby Aviation planira leteće taksije i već je sklopio ugovor s Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Xpeng trenutačno radi s kineskim regulatornim tijelima na certifikaciji svoje letjelice, dok Boeingov Wisk Aero planira uskoro pokrenuti leteći taksi servis u Los Angelesu.

Osim za prijevoz putnika, letjelice se sve više koriste i za dostavu. Amazon ima ambiciozne planove za ovo tržište, no Google je dosad postigao značajne rezultate. Njihova tvrtka Wing već neko vrijeme dostavlja proizvode poput hrane i lijekova zračnim putem na određenim tržištima, prenosi Zimo Dnevnik.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno