Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

U Njemačkoj raste trend rada od kuće

Još uvijek dozvoliti rad od kuće ili ne – rasprava je koja se vodi u njemačkom društvu dvije godine od smirivanja pandemije korona virusa. Mnoge kompanije ne planiraju ukinuti „kućne urede“.

U 82 posto poduzeća u informacionoj branši zaposleni rade od kuće najmanje jednom tjedno, pokazalo je istraživanje instituta za ekonomska istraživanja ZEW. U proizvodnom sektoru je udio pak 48 posto, piše Biznis.

Broj kompanija koje dozvoljavaju zaposlenima da rade od kuće najmanje jedan dan u tjednu ostao je poslije pandemije stalno visok i trenutno nema naznaka promjena, rekao je lider istraživanja Daniel Erdsiek.

Prethodnih mjeseci se u kompanijama u Njemačkoj – kao što su npr. softverska firma SAP ili Deutsche Bank – vodila debata o povratku u urede.

Ministar rada Hubertus Heil podržao je pravo na rad od kuće. Koalicijski sporazum vladajućih stranaka iz 2021. predviđa da zaposlenima – ovisno od profesije – treba dati pravo na „kućni ured“.

„U sljedeće dvije godine firme ne očekuju da će smanjiti ponudu radnih mjesta s najmanje jednim danom rada od kuće tjedno“, rekao je Erdsiek.

Upravo suprotno – očekuje se da će postotak kompanija spremnih da ponude takav rad u 2026. nastaviti rasti. I to na 88 posto u IT sektoru i 57 posto u proizvodnji. Kompanije također očekuju da će zaposlenih koji će koristiti takve ponude biti više.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno