Petak, 20 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Generacija Z pokreće ulaganja u Europi

Generacija Z predvodi dramatičan porast mladih ulagača u Europi, počevši ulagati ranije od svih prethodnih generacija, pokazuje istraživanje Revoluta, globalne fintech platforme.

Prema istraživanju, 65% hrvatskih pripadnika generacije Z ulaže, dok je taj postotak kod osoba od 55 i više godina 49%. Iako generacija Z pokazuje veliki interes za ulaganje, manje je sklona preuzimanju rizika u odnosu na starije generacije.

Samo 22% Hrvata u dobi od 18 do 24 godine spremno je preuzeti veći rizik za veću dobit. Suprotno, 45% osoba starijih od 55 godina dijeli tu spremnost.

Najviše se trguje dionicama Nvidije

Mlađe generacije cijene dostupnost putem telefona i jednostavnost korištenja, što ističe 37% njih. Niske naknade su važne za 34%. Stariji od 45 godina preferiraju renomirane i pouzdane pružatelje. Obrazovni resursi su najcjenjeniji kod ulagača od 18 do 34 godine (14%), dok su stariji od 55 godina manje zainteresirani (6%).

Mladi od 18 do 34 godine čine 58% korisnika Revolutovih investicijskih usluga u Hrvatskoj, što je ispod europskog prosjeka od 62%. Najveći udio mladih ulagača je u Belgiji (72%), Nizozemskoj (70%) i Italiji (69%). Četvrtina europskih korisnika koji su počeli ulagati s Revolutom u prvoj polovici 2024. su potpuni početnici.

Ulaganje u fondove tržišta novca najpopularnije je među mladima od 18 do 34 godine, s udjelom od 59%. Mladi također ulažu u dionice (24%), ETF-ove (13%) i obveznice (4%). Prosječan investicijski portfelj u Hrvatskoj iznosi više od 3850 eura. Ulagatelji od 18 do 25 godina počinju s 580 eura, dok oni oko 35 godina ulažu prosječno više od 1800 eura.

Tijekom srpnja, najtrgovanija imovina među mladima od 18 do 34 godine bila je Nvidia, poznata po GPU-ima i AI tehnologiji. Najpopularniji ETF bio je Vanguard S&P 500, koji prati dionice 500 vodećih američkih firmi. U Europi, dionica s najvećom aktivnošću bila je Prosus NV.

Promjena u financijskom krajoliku

Nevjerojatno angažiranje mladih u ulaganju donosi promjene u financijskom krajoliku. Revolut pomaže kroz edukativne tečajeve, kvizove, personalizirane upozorenja i tržišne vijesti, piše Poslovni dnevnik.

Za one bez dovoljno vremena ili stručnosti, Revolut Robo savjetnici nude značajnu pomoć. Analitički alati za upravljanje portfeljem prilagođeni su korisnikovim financijskim ciljevima, ističe Rolandas Juteika.

Revolut, fintech platforma koja konkurira tradicionalnim bankama, ima oko 400.000 korisnika u Hrvatskoj. Istraživanje, provedeno od strane Dynate, obuhvatilo je 15.000 ljudi iz 15 zemalja, uključujući Hrvatsku. Podaci se temelje na analizama klijenata Revolutovih investicijskih usluga iz prve polovice 2024. godine.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno