Nedjelja, 6 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Second hand odjeća: Trend koji osvaja globalno tržište

Second hand trgovine i polovna odjeća postaju sve popularniji diljem svijeta, pa tako i u našoj zemlji i regiji. Razlike u globalnom tržištu ogledaju se u tome što neki kupci biraju polovnu odjeću zbog svojih principa održivosti. Isto tako, ne vide problem u nošenju odjeće koju je prethodno koristila druga osoba. Međutim, mnogi su primorani na ovaj korak zbog ekonomske situacije i nemogućnosti da prate sve modne trendove koje tržište nameće. Prema najnovijem izvještaju Odjela za istraživanje Statista, objavljenom 25. rujna, globalno tržište polovne odjeće bilježi značajan rast. U 2023. godini, vrijednost ovog tržišta procijenjena je na 197 milijardi američkih dolara, a očekuje se da će do 2026. godine taj iznos porasti za dodatnih 100 milijardi dolara. Ovaj porast dodatno naglašava promjene u potrošačkim navikama, kao i sve veću svijest o važnosti održivosti.

U anketi provedenoj u 2023. godini, europski potrošači istaknuli su da je kupovina polovne odjeće ekonomičnija opcija u odnosu na nabavku novih artikala. Osim toga, takva praksa doprinosi smanjenju otpada i očuvanju okoliša. Ova motivacija posebno se očituje kod mlađih generacija, koje prednjače u globalnom trendu potražnje za korištenom i preprodavanom modom.

Ove prodavnice privlače široku publiku jer nude luksuzne brendove po sniženim cijenama. Mnogi kupci teško mogu priuštiti nove artikle iz službenih trgovina.

Društvene mreže i aplikacije značajno doprinose popularnosti polovne odjeće. U prosincu prošle godine, platforma Depop imala je 464.000 mjesečnih preuzimanja, što predstavlja značajan rast. Iako se online prodaja povećava, tradicionalne trgovine zadržavaju svoju popularnost i uspješno posluju, zaključuje Forbes BiH.

Prognoze sugeriraju da će second hand moda sljedeće godine činiti čak 10 posto udjela na globalnom tržištu odjeće, s procijenjenom vrijednošću od 264 milijarde dolara do 2025. godine.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno