Subota, 19 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

TSMC pokreće proizvodnju A16 čipova za Apple

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) navodno je započeo proizvodnju čipova za Apple u svojoj novoj tvornici u Arizoni. Prema informacijama neovisnog novinara Tima Culpana, TSMC trenutno proizvodi A16 čipove za Apple u prvoj fazi svoje tvornice Fab 21 u Phoenixu. Ovi čipovi, izrađeni koristeći 5nm proces, trenutno se proizvode “u malim, ali značajnim količinama”.

Culpan je objavio ovu informaciju u rujnu, pozivajući se na neimenovane izvore. Dvoje izvora upoznatih s ovim procesom potvrdilo je za Business Insider da je proizvodnja A16 čipova započela. Međutim, naglasili su da tvornica još nije dostigla pune proizvodne kapacitete, prenosi Poslovni Puls.

Proizvodnja A16 čipova će se “značajno povećati” nakon završetka druge faze TSMC-ove tvornice u Arizoni. Očekuje se da će to omogućiti tvornici da postigne planiranu proizvodnju u prvoj polovici iduće godine. Bloomberg je u rujnu izvijestio da je stopa iskorištenosti TSMC-ove tvornice u Arizoni slična stopama u sličnim postrojenjima na Tajvanu.

Još uvijek nije jasno koji će Apple uređaji koristiti ove čipove. Tajvanski proizvođač čipova proizvodi oko 90% svjetskih naprednih čipova. TSMC se smatra vodećim partnerom za kompanije poput Nvidije i Applea. U travnju je administracija predsjednika Joea Bidena najavila 6,6 milijardi dolara bespovratnih sredstava za TSMC. Ova sredstva dolaze kroz federalni zakon o čipovima i znanosti, poznat kao “Chips and Science Act”.

Oni će podržati izgradnju prvog velikog pogona za proizvodnju čipova u Sjedinjenim Američkim Državama. Očekuje se da će TSMC-ove tvornice čipova u Arizoni započeti proizvodnju u 2025. i 2028. godini. Dio sredstava iz Zakona o čipovima također će podržati izgradnju treće tvornice.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno