Četvrtak, 24 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Globalni medicinski troškovi će porasti deset posto u narednoj godini

Aon, vodeća svjetska kompanija za profesionalne usluge, predviđa da će medicinski troškovi u cijelom svijetu porasti u prosjeku za 10,0 posto u 2025. Ovo je najava prema izvješću o globalnim medicinskim trendovima za 2025. Ova je brojka samo malo manja od projiciranog povećanja za 2024. od 10,1 posto. Generalno, ovo predstavlja najveće povećanje predviđeno u 10 godina.

Stopa medicinskog trenda predstavlja postotak povećanja jediničnih troškova medicinskog plana – osiguranih i samoosiguranih. Potrebe za rješavanje projicirane inflacije cijena, tehnološkog napretka u području medicine, obrazaca korištenja plana i prijenosa troškova iz socijalnih programa. Izvješće uključuje podatke o trendovima iz 112 zemalja i lokacija diljem svijeta, navodi Svijet Osiguranja.

Medicinski troškovi rastu na Bliskom Istoku

Ovogodišnje izvješće predviđa da će Bliski istok i Afrika (MEA) imati najveću stopu trenda od svih regija od 15,5 posto. Azija-Pacifik (APAC) i Sjeverna Amerika doživjet će najveći godišnji trend porasta od 11,1 posto, odnosno 8,8 posto. Aon očekuje da će se stope trenda u Latinskoj Americi i Karibima (LAC) i Europi povećati za 10,7 posto odnosno 8,9 posto. Ovo je manje od projekcija za 2024. u obje regije.

Unatoč predviđanjima da će se inflacija smanjiti 2025., očekujemo da će troškovi zdravlja i dobrobiti nastaviti rasti. Kao rezultat toga, medicinski planovi važna su briga za kompanije, posebno one s globalnim otiskom. Rastući troškovi često donose neočekivana povećanja proračuna i otežavaju priuštivost za poslodavce i zaposlenike.

Kathryn Davis, potpredsjednica odjela za globalne pogodnosti u Aon-u

Kardiovaskularne bolesti najveća prijetnja

Glavna zdravstvena stanja za koja se očekuje da će potaknuti povećanje stope trenda u 2025. su:

Kardiovaskularne bolesti: Kardiovaskularne bolesti, uključujući poremećaje srca i krvnih žila, sada su najveće medicinsko stanje za koje se očekuje da će povećati troškove plana 2025. One su bile najvažnije stanje u svakoj regiji, s više od 25 zemalja koje su prijavile bolesti kao najčešće utjecajno stanje.

Rak i rast tumora: Sa svojeg mjesta vodećeg stanja prošle godine, rak i rast tumora i dalje su među prvih pet stanja u svakoj regiji, a 21 zemlja ih je prijavila kao najutjecajnije stanje.

Visoki krvni tlak i hipertenzija: Visoki krvni tlak i hipertenzija, koji se smatraju vodećim faktorom rizika za druga stanja. Dosljedno se prijavljuju kao glavni uvjeti koji uzrokuju nepovoljna iskustva u tvrdnjama u MEA i sve više u LATAM-u. 16 zemalja ih je prijavilo kao najutjecajnije stanje.

Lijekovi za mršavljenje sve zastupljeniji

U 2025. pretilost se pojavila kao još jedan glavni globalni čimbenik rizika za koji se očekuje da će potaknuti buduće zahtjeve. Potaknut svojom prevalencijom u SAD-u, Kanadi i LAC-u. Ovo je posebno važno jer su mnoge zemlje navele lijekove na recept koji se koriste za mršavljenje kao vodeće čimbenike u povećanju stope trenda.

“Kako zdravstveni planovi koje sponzoriraju poslodavci postaju sve veći dio ukupne potrošnje na nagrade. Vidimo da kompanije iskorištavaju podatke o stopama trendova kako bi informirale svoje proračune i strategije naknada”, dodao je Davis. “Inicijative za dobrobit ponovno su vodeća strategija ublažavanja budući da pomažu kontrolirati troškove potičući korištenje preventivne skrbi i držeći zaposlenike uključenima u svoju dobrobit.”

Aon je proveo istraživanje u 112 zemalja i lokacija koje posreduju, administriraju ili savjetuju o zdravstvenim planovima. Uvjet je da ih sponzorira poslodavac u svakoj od zemalja obuhvaćenih ovim izvješćem. Odgovori na anketu odražavaju očekivanja Aonovih stručnjaka o stopi medicinskog trenda na temelju njihove interakcije s klijentima. Pored njih i sprijevoznicima koji su zastupljeni u portfelju poslovanja tkompanije s medicinskim planom na svakoj lokaciji.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno