Financa
Digitalni poslovni portal

Alibaba i Huawei predstavili nove proizvode umjetne inteligencije

Alibaba Group Holdings i Huawei Technologies Co u petak su predstavili nove proizvode. Oni uključuju generator slike umjetne inteligencije i nadogradnju AI modela. Ove se kineske tvrtke bore za poziciju u globalnoj utrci za umjetnu inteligenciju.

Alibaba Cloud, podružnica Alibabe, predstavila je na Svjetskoj konferenciji o umjetnoj inteligenciji u Šangaju generator slike pod nazivom Tongyi Wanxiang. On će u početku biti dostupan poslovnim korisnicima u beta obliku, prenosi Reuters.

Također u petak, Huawei je na početku svoje trodnevne godišnje konferencije za programere u Dongguanu demonstrirao treću iteraciju svog Panggu AI modela.

ChatGPT chatbot tvrtke OpenAI pokrenuo je generativni procvat umjetne inteligencije. Sada kineske tehnološke tvrtke agresivno razvijaju proizvode bazirane na umjetnoj inteligenciji. McKinsey procjenjuje da bi generativna umjetna inteligencija svake godine svjetskom gospodarstvu mogla dodati 7,3 trilijuna dolara vrijednosti.

Alibabin generator slike natjecat će se s DALL-E tvrtke OpenAI i Midjourney Inc tvrtke Midjourney, američkim rivalima koji su stekli veliki broj sljedbenika diljem svijeta.

Alibaba Cloud proizašao je iz opsežnog remonta najavljenog u ožujku koji je kinesku tehnološku industriju podijelio na šest jedinica. U travnju je lansirao generator teksta Tongyi Qianwen sličan ChatGPT-u.

Osim Tongyi Wanxiang generatora slika, što se otprilike prevodi kao “istina iz desetaka tisuća slika”, Alibaba Cloud je također izbacio ModelScopeGPT, AI alat za programere.

Huawei je rekao da njegova umjetna inteligencija ima drugačiji pristup od mnogih AI aplikacija. Umjesto da se fokusira na generiranje sadržaja, njegov Pangu 3.0 model bi uglavnom služio industrijskoj upotrebi.

Tvrtka sa sjedištem u Shenzhenu rekla je da njezin model ima za cilj službama lokalne uprave  osigurati učinkovitije sigurnosne preglede vagona teretnih vlakova i točnije predviđanje vremena uz pomoć umjetne inteligencije.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije