Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Alta banka se dokapitalizirala za blizu 20 milijuna eura

Skupština dioničara Alta banke odlučila je na vanrednoj sjednici u ponedeljak, 20. svibnja, da izda obične dionice u vrijednosti od 2,3 milijarde dinara (19,6 miliona eura) gospodarskom društvu Alta Pay Group – svom jedinom dioničaru.

Cilj emisije je, kako je navedeno, povećanje osnovnog kapitala. Odluka je već sprovedena u dijelo. Dionice iz nove emisije 23. svibnja upisane su u Centralni registar vrijednosnih papira (CRHoV).

U odluci Skupštine dioničara stoji da su sredstva prikupljena izdavanjem ovih dionica namijenjena obavljanju poslova iz djelatnosti banke. Dugoročnom i kratkoročnom kreditiranju gospodarstva i stanovništva. Osim spomenutoga, navodi se i realizaciji razvojnih planova Alta banke. Emitirane su, inače, 227.992 obične dionice nominalne vrijednosti 10.100 dinara, a isto toliko ih je i upisano u CRHoV.

Alta Banka želi uzeti pod nadzor Addiko grupaciju

Jedini dioničar Alta banke je Alta Pay Group. Podsjećamo, jedna je od učesnica svojevrsnog nadmetanja za kupovinu austrijeske Addiko Bank. Kompanije koja uoravlja šest istoimenih banaka u državama regije od Crne Gore do Slovenije.

Alta Pay Group je još u ožujku saopćila da je kupila paket od oko 30 posto dionica u Addiko Bank AG. Aplicirali su za dozvolu da postane najveći dioničar te bankarske grupacije.

U „okašnjelom informiranju“ koje je Addiko Bank objavio 21. svibnja, Alta Pay je austrijsku banku izlistanu na Bečkoj burzi obavijestila da je 1. veljače sklopila ugovor o uvjetnoj kupovini 6,87 posto njenog kapitala.
Alta je navela i da u tom trenutku raspolaže sa 9,36 posto dionica i isto toliko glasova u skupštini dioničara Addiko Bank. Napomenuli su da preko drugih financijskih instrumenata raspolaže sa 26,83 posto glasova. Ovo znači da ukupno kontrolira 36,46 posto glasova dioničara austrijske banke, piše Biznis.rs.

Dva dana kasnije, odnosno u četvrtak, 23. svibnja, Addiko Bank je objavila „okašnjelo saopćenje“ srpske kompanije Diplomat Pay. U istom se navodi da je 20. ožujka 2024. godine ta kompanija zaključila ugovor o uvjetnoj kupovini 1.340.207 dionica (6,87 posto kapitala) austrijske banke sa Alta Pay Group. O ovomeje Financa već pisala.

Radi se o dionicama koje Alta Pay Group još ne posjeduje. Trebalo bi da ih stekne ukoliko se ispuni određeni preduuvjet (koji nije naveden). Potom da ih prenese na Diplomat Pay.

saopćenju Addiko Bank

Alta Pay Group, vlasnika Davora Macure, u bankarski posao ušla je kupovinom dijela kapitala Jubmes banke početkom ožujka 2019. godine. Tada je putem blok transakcije otkupila udio od 28,5 posto kapitala te banke od države za nešto više od pet milijuna eura.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno