Financa
Digitalni poslovni portal

Analiza tržišta osiguranja u FBiH u 2021. godini

Ukupna premija osiguranja u 2021. godini na tržištu Federcije BiH je iznosila 626.305.407 KM, što je za 9% više nego u prethodnoj 2020. godini. Svi segmenti životnog i neživotnog osiguranja su rasli. Zanimljivo je i da su sva osiguravajuća društva ostvarila rast premija u usporedbi s 2020. godinom, jedino je Sarajevo Osiguranje ostvarilo pad od 3%.

I dalje je lider na tržištu FBiH Adriatic, koji pojedinačno drži 12% ukupnog tržišta. Prati ga Uniqa Osiguranje d.d. s 11%, te Sarajevo Osiguranje d.d. s 10%.

 

Ukoliko se uzme u obzir da Adriatic Osiguranje i Euroherc pripadaju istoj grupaciji, Agram treba reći da su oni apsolutni lideri na tržištu FBiH, te pokrivaju 22% tržišta. Slijedi ih Asa Grupacija, koja je akvizicijom Central Osiguranja osigurala sebi drugo mjesto s 14%.

U segmentu neživotnog osiguranja, kao i prethodne godine najveći volumen je ostvaren kod osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila kojem pripada 61% ostvarenih prihoda od premija neživotnog osiguranja. Nakon toga slijedi osiguranje cestovnih vozila sa 14%, te osiguranje od nezgode sa 6% udjela u premiji neživotnog osiguranja. Ukupan volumen premija segmenta neživotnog osiguranja je u 2021. rastao za 8%.

Kod životnog osiguranja 99% prihoda od premija je ostvareno od standardnih polica životnog osiguranja.Ukupan volumen premija segmenta životnog osiguranja je u 2021. rastao za 10%.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije