Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Bloomberg: Skupina europskih kompanija već otvorila račune u Gazprombanku

Deset europskih kompanija već je otvorilo račune u ruskom Gazprombanku kako bi plaćale plin u skladu s mehanizmom koji je uspostavila Moskva, tražeći plaćanje u rubljima, izvijestio je Bloomberg News, pozivajući se na izvor blizak Gazpromu.

Ruski proizvođač plina Gazprom obustavio je u srijedu isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj budući da nisu prihvatile mehanizam plaćanja koji je Moskva uspostavila kako bi kupcima iz “neprijateljskih” zemalja omogućila plaćanje plina u rubljima. Rusija je zbog invazije na Ukrajinu isključena iz međunarodnog platnog sustava.

Kupci plina iz EU moraju tako na posebni račun u Gazprombanku uplaćivati iznos u ugovorenoj valuti, uglavnom eurima i dolarima, a banka ga potom prodaje na burzovnoj aukciji i rublje uplaćuje na račun Gazproma.

Četiri već uplatile novac

Njemačka energetska tvrtka Uniper objavila je danas da očekuje normalnu isporuku ruskog plina budući da ga plaća prema ruskoj uredbi. Izmijenjeni postupak plaćanja u skladu je sa sankcijama EU, istaknuli su, podsjetivši na mišljenje Europske komisije.

Bruxelles je prošlog tjedna izvijestio kompanije da im sankcije Rusiji ne brane otvaranje računa u Gazprombanku, upozorivši ih tek da bi od Rusije trebale tražiti potvrdu da su uplatom novca u banku ispunile svoje ugovorne obaveze.

Bloomberg News objavio je danas, pozivajući se izvor blizak Gazpromu, da je 10 europskih kompanija već otvorilo račun, a četiri su već uplatile novac za isporučeni plin.

Čak i ako drugi kupci, nakon Poljske i Bugarske, odbiju uvjete Kremlja, isporuke im vjerojatno neće biti obustavljene prije druge polovine svibnja, kada na naplatu stižu sljedeći računi, rekao je za Bloomberg izvor koji je želio ostati anoniman jer je informacija povjerljiva.

Izvor:index.hr

 

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno