Financa
Digitalni poslovni portal

Oporavljaju se Kineska ulaganja u Europu

Kineska ulaganja u Europi oporavila su se u 2021., drugoj godini pandemije, ali sada su fokusirana na nove projekte, posebno u proizvodnji baterija i električnoj mobilnosti, pokazalo je u srijedu objavljeno istraživanje. Prošle godine kineska su ulaganja u Europi porasla za trećinu, na 10,6 milijardi eura, izračunali su američka istraživačka skupina Rhodium i njemački institut Mercis.

Tvornica baterija - ilustracija
Tvornica baterija – ilustracija

U 2020., prvoj godini pandemije, potonula su na najnižu razinu od 2013. godine. Uz Nizozemsku, Kinezi su u 2021. najviše ulagali u Njemačku, Veliku Britaniju i Francusku.

Skok u prošloj godini u Rhodiumu i Mercisu pripisuju rekordnih 3,3 ulaganja u nove projekte i Hillhouse Capitalovoj akviziciji Philipsovog poslovanja s kućanskim aparatima, ‘teškoj’ 3,7 milijardi eura. Čini se da je vrijeme milijardi dolara vrijednih preuzimanja u ključnim strateškim sektorima završilo, zaključak je studije.

Umjesto toga, kineske tvrtke sada u Europi žele graditi vlastite tvornice, posebno u sektorima koji po njihovoj ocjeni imaju konkurentsku prednost, kao što su proizvodnja baterija i razvoj električne mobilnosti.„U usporedbi s vrhuncem dosegnutim oko 2016. godine kineska ulaganja stablizirala su se na nižoj razini“, rekao je glavni ekonomist Mericsa Max Zenglein.
Iako je Europa i dalje zanimljiva kineskim tvrtkama, Zenglein ne očekuje njihov značajan rast u predstojećem razdoblju, s obzirom na trenutne ekonomske i regulatorne poteškoće.

izvor: Hina

Prijavite se na naš Newsletter

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije