Financa
Digitalni poslovni portal

Bloombergova analiza: Njemačko gospodarstvo ne stoji dobro

Dani Njemačke kao industrijske velesile možda se bliže kraju, proizvodnja u najvećem europskom gospodarstvu je u padu od 2017. godine, koji se ubrzava zbog smanjene konkurentnosti, piše ugledni ekonomski magazin “Bloomberg”.

Direktor “GEA Group AG” Stefan Klebert rekao je da nema puno nade.

Zaista nisam siguran možemo li zaustaviti ovaj trend, mnoge stvari treba promijeniti vrlo brzo, rekao je Klebert.

“Bloomberg” navodi da su temelji njemačke industrijske proizvodnje pali poput domina.

SAD se udaljava od Europe i želi konkurirati svojim transatlantskim partnerima, dok Kina postaje glavni rival i stoga Amerika više nije nezasitan kupac njemačke robe, piše Bloomberg.

Uz globalnu nestabilnost, politička paraliza u Berlinu pogoršava domaće probleme. Poput raspadajuće infrastrukture, starenja radne snage i birokracije.

Obrazovni sustav, koji je nekada bio moćan, simbol je dugotrajnog nedostatka ulaganja u javne usluge, navodi “Bloomberg”.

Kako će njemačko gospodarstvo usporiti industrijski pad?

Istraživački institut Ifo procjenjuje da će pad matematičkih vještina koštati gospodarstvo oko 14 trilijuna eura proizvodnje do kraja stoljeća.

Njemačka još uvijek ima velik broj malih poduzeća, ali zbog zastalih reformi nije jasno kako može usporiti industrijski pad.

“Više nismo konkurentni. Postajemo siromašni jer nemamo razvoja, zaostajemo”. Rekao je to početkom mjeseca za Bloomberg ministar financija Christian Lindner.

Jedan od najteže pogođenih sektora je kemijska industrija izravno zbog gubitka ruskog plina.

Prijelaz na čisti vodik još uvijek je neizvjestan, a na svakih 10 kompanija jedna planira prekinuti proizvodnju, navodi “Bloomberg”.

Probleme njemačkoj industriji stvara i Kina jer azijske velesile smanjuju potražnju za njemačkom robom, dok s druge strane konkurencija iz Kine preplavljuje njemačko tržište, posebice tržište električnih automobila.

Proizvođači solarnih panela zatvaraju tvornice jer se natječu s kineskom konkurencijom koja ima državnu potporu, piše “Bloomberg”.

Izvršni direktor Ebm-Papst grupe Klaus Gajsderfer rekao je da problem postoji i kada je u pitanju radna snaga.

“Za jedno desetljeće radno sposobno stanovništvo bit će premalo da bi gospodarstvo funkcioniralo kao danas”, istaknuo je.

Prijavite se na naš Newsletter

Izvor biznis.ba
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije