Financa
Digitalni poslovni portal

BiH je među zemljama s najnižim porezom na dohodak u Europi

Riječ je o porezu na dohodak koji u Federaciji BiH iznosi 10 posto. U Republici Srpskoj osam posto, što BiH kao zemlju svrstava u red onih koje u tom segmentu imaju komparativnu prednost kada su u pitanju investicije.

Osim političkih previranja, koja su često glavni razlog još uvijek niske razine investicija. Porezna politika je dosta povoljna prema investitorima. A kada se tome pridodaju relativno niske cijene električne energije, ali i radne snage općenito , dolazimo do zaključka da se BiH, uz malo političke volje, može puno bolje pozicionirati na europskoj karti poželjnih investicijskih destinacija.

Portal Euronews Business

Portal Euronews Business napravio je analizu temeljenu na podacima Tax Foundationa prema kojoj su Danska (55,9%), Austrija (55%), Portugal (53%), Švedska (52,3%) i Belgija (50%) neki od zemlje s najvišim stopama poreza na osobni dohodak.

S druge strane, Rumunjska (10%), Bugarska (10%), Bosna i Hercegovina (10%), Kosovo (10%) i Sjeverna Makedonija (10%) su europske zemlje s najnižim porezima na dohodak.

No, Dance, primjerice, tako visoka stopa ne zabrinjava. Oni smatraju da je to ulaganje u zajedničku budućnost zemlje i društva ili kupnja određene kvalitete života. Već četvrtu godinu zaredom, Danska je rangirana kao druga najsretnija zemlja na svijetu prema World Happiness Report 2023.

Time se svim segmentima društva, neovisno o spolu, društveno-političkom i ekonomskom položaju, omogućuje korištenje istih mogućnost. Čime se značajno smanjuju ekonomska i socijalna opterećenja. Većina obrazovanja, posebno visokog obrazovanja, je besplatno u Danskoj.

Zemlje istočne i jugoistočne Europe

Međutim, isti portal navodi da su za zemlje istočne i jugoistočne Europe, poput Rumunjske, Bugarske i Bosne i Hercegovine, koje tek razvijaju svoju infrastrukturu i gospodarstvo, niži porezi način privlačenja i zadržavanja stranih ulaganja.

No, u analizi se napominje da uz porez na dohodak postoji i niz drugih izdvajanja. Među ostalim i ona za doprinose, koja su prilično visoka. Stoga valja spomenuti da su se nove vlasti obvezale smanjiti stope doprinosa, odnosno porezno opterećenje rada i time poboljšati poslovnu klimu.

I podaci iz 2023. daju razloga za optimizam kada govorimo o izravnim stranim ulaganjima u BiH. Naime, iznos za prvih devet mjeseci prošle godine bio je 1,442 milijarde maraka.Što je za 23,9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada su iznosili 1,164 milijarde maraka. U 2022. godini zabilježili smo i rekordan iznos izravnih stranih ulaganja – 1,44 milijarde KM, piše Večernji list.

Ovi rekordni investicijski tokovi u 2022. godini iznose 310 milijuna KM. Odnosno 21% veći nego u 2021. godini, kada su iznosili 1,13 milijardi KM.

Prijavite se na naš Newsletter

Izvor biznisinfo.ba
Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije