Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Centralna banka BiH klizi prema dokapitalizaciji

S obzirom na strukturu deviznih rezervi i rast prinosa na obveznice, kapital Centralne banke (CB) BiH je, prema procjenama, samo u travnju pao za više od 50 milijuna KM, a ako se takvi trendovi nastave, bit će potrebna dokapitalizacija ove financijske institucije do kraja godine od strane entiteta.
Prema službenim podacima, kapital Centralne banke BiH na dan 31. ožujka 2022. godine u odnosu na kraj prošle godine pao je za 122 milijuna KM. Na kraju prošle godine kapital CB BiH iznosio je 861 milijun KM, a zaključno s ožujkom taj kapital je iznosio 739 milijuna KM.

No, ako se uzme u obzir da je rast kamatnih stopa na obveznice u portfelju CB BiH nastavljen, procjenjuje se da će u travnju kapital pasti za dodatnih najmanje 50 milijuna KM, a vjerojatno i više.

“Za prva četiri mjeseca očekivanja su da će kapital biti smanjen za 200 milijuna KM i vjerojatan je scenarij koji će dovesti do dodatnog smanjenja kapitala za još 400 milijuna u sljedećih 12 mjeseci, a scenarij koji predviđa pad Ne treba isključiti ni 900 milijuna KM. Već sada je potrebno zagovarati i raspravljati o modelima dokapitalizacije Centralne banke. Ako želimo isti nivo sigurnosti konvertibilne marke kao prije dvije i tri godine, potreban iznos dodatnog kapitala u narednom periodu je između 900 milijuna i 1,3 milijarde KM”, rekao je ekonomist Saša Stevanović.

Kada je riječ o smanjenju kapitala, bit je da rast kamatnih stopa dovodi do povećanja prinosa na obveznice, a time i do smanjenja vrijednosti obveznica.

Ako se uzme u obzir da Centralna banka BiH krajem 2021. godine ima više od 11,5 milijardi KM obveznica, više je nego jasno da će kapital i dalje padati jer su Federalne rezerve već povećale kamatne stope, a da Gotovo je sigurno da će i Europska središnja banka učiniti isto.

S druge strane, iz Centralne banke BiH poručuju da pomno prate kretanja na financijskim tržištima i da “smatraju da se neće dogoditi ekonomski scenarij da će CB BiH ostati bez kapitala do kraja godine”.

Iz Centralne banke BiH nisu izravno odgovorili na pitanje razmišljaju li o dokapitalizaciji jer nije isključen scenarij smanjenja kapitala od milijardu KM.

“Očekivani rast kamatnih stopa na mjerodavnim financijskim tržištima može imati određeni negativan učinak na kapital CB BiH, ali procjenjujemo da će taj učinak biti ograničen na znatno nižu razinu od navedene milijarde KM”, navode iz Središnjeg Banka BiH.

Iz CB BiH također ističu da su zbog očekivanja snažnog rasta tržišnih prinosa na euro obveznice zemalja članica Europske monetarne unije pravovremeno izvršili prilagodbe strukture portfelja deviznih pričuva kojima upravlja CB BiH.

“Izloženost deviznih rezervi kamatnom riziku i osjetljivost deviznih rezervi na promjene tržišnih prinosa kao specifičnih oblika kamatnih stopa značajno je smanjena”, navode iz Centralne banke BiH.

Izvor:capital.ba

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno