Financa
Digitalni poslovni portal

Direktor Mercedesa dobio dvostruko veći bonus od plaće

Direktor Mercedesa dobio je plaću od 6,11 miliona eura za prošlu godinu, pri čemu je varijabilni dio za postignute rezultate u poslovanju bio preko dva puta veći od njegove fiksne plaće.

Tijkom prošle godine, direktor Mercedesa Ola Källenius zaradio je milionsku plaću i dobio bonuse koji su veći od plaće, mada su ukupno nešto manji nego u 2021. godini.

Källeniusova ukupna primanja u prošloj godini dostigla su sumu od oko 6,11 miliona eura, ili tridesetak tisuća eura manje nego prethodne godine, navodi se u saopćtenju kompanije, a prenosi agencija DPA.

Direktorova fiksna plaća iznosila je 1,73 miliona eura, dok je varijabilni dio, koji ovisi od toga koliko su ispunjeni poslovni ciljevi, bio veći od plaće za više nego duplo, odnosno 3,86 miliona eura.

Naime, Källenius je zaradio znatno više od svojih kolega rukovoditelja iz uprave Mercedesa, koji su primili plaće u rasponu od 3,1 do 3,6 miliona eura.

Za ovakva primanja najviše je zaslužna prošlogodišnja znatno veća prodaja Mercedesovih luksuznih vozila, ali je i poskupljenje automobila uvećalo zaradu za trećinu, na oko 14,8 milijardi eura.

Izvor: bif.rs

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije